KNVB komt volgende week met plan voor amateurs: ’coronaproof voetballandschap’

Zeist

De KNVB komt volgende week met plan B, een ’coronaproof voetballandschap.’ Dat zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.

„Weer voetballen, zoals voetballen bedoeld is”, aldus Van der Zee. Wel zal er dan meer noodsteun nodig zijn voor de clubs, in elk geval tot het einde van het jaar. „Het zal in de huidige situatie niemand verbazen dat we bij de KNVB voor het eerst merken dat, ondanks het enorme aanpassingsvermogen, de rek eruit is bij verenigingen. Steeds vaker speelt de vraag: hoe gaan we onze leden behouden? Liet je tot en met de zomer je club niet in de steek, nu komen de opzeggingen binnen. Het is tijd voor duidelijkheid en een nieuw perspectief.”

Van der Zee zegt de dilemma’s van het kabinet te begrijpen. „Toch mag je je vraagtekens plaatsen bij een aantal beslissingen die de amateursport onevenredig hard treffen. Het frustreert en demotiveert miljoenen buitensporters. Die snappen niet dat je binnen mag fitnessen met dertig personen, maar normaal trainen in de frisse buitenlucht er niet bij is. Alleen in groepjes van vier.”

„Het kabinet weet dat sporten essentieel is voor de fysieke en mentale weerbaarheid”, vervolgt Van der Zee. „Geen overbodige luxe in deze tijd. Natuurlijk kun je fitnessen of hardlopen, maar de meeste Nederlanders sporten liever in teamverband in de buitenlucht en snakken naar de gezelligheid op de club.”

Alleen de jeugd onder achttien mag op dit moment ’normaal’ trainen, zonder beperkende maatregelen. Ze mogen onderlinge wedstrijden binnen de eigen club voetballen, maar niet in competitieverband uitkomen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen