60.000 mensen geëvacueerd in Californië vanwege natuurbrand

Ongeveer 60.000 inwoners van de stad Irvine, in Orange County dat in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Californië ligt, worden geëvacueerd vanwege een natuurbrand die maandag is uitgebroken. In een paar uur tijd is al ruim 200 hectare grond in vlammen opgegaan, melden de plaatselijke autoriteiten volgens de Los Angeles Times. Ongeveer 500 brandweermannen bestrijden de brand vanuit de lucht en met blusteams op de grond.

Het vuur bedreigt delen van de stad Irvine, waar volgens de laatste volkstelling uit 2010 ongeveer 210.000 mensen wonen. Harde wind zorgt ervoor dat de brand zich razendsnel kan verspreiden. Hoe het vuur is ontstaan, is nog onduidelijk.

In veel delen van Californië geldt code rood vanwege groot brandgevaar door harde wind en extreme hitte. Op dit moment woeden er volgens de autoriteiten 22 branden in de staat die door pakweg 4000 brandweermannen worden bestreden.

Californië is dit jaar zwaar getroffen door natuurbranden waarbij zo'n 1,6 miljoen hectare natuur is verbrand en gebouwen in de as zijn gelegd. Er werd voor een recordbedrag van 229 miljoen dollar (195 miljoen euro), aan schade aangericht.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.