Premium

Vechtpartijen, rechtszaken en polemieken in literair Nederland: Nico Keuning zet in ’Met scherpe pen’ de rellen op een rij

Nico Keuning: ,,Het spannendst vind ik wat er gebeurd zou zijn als ze elkaar hadden gesproken.’’
© Peter Schat
Heiloo

Hoe romanschrijvers feiten en fictie mengen heeft Nico Keuning altijd geïnteresseerd. „Een ander zegt: ’Ik hoef dat niet te weten, het is een roman’. Mij gaat het ook om de schrijver en waar dat werk vandaan komt. Hoe het is ontstaan en welke waarheidselementen erin zitten Bij veel schrijvers - Elsschot, Van der Heijden, Meijsing, Mizee, maar ook Reve en Hermans - zit zo ontzettend veel werkelijkheid in de literatuur. En dat kan schuren. Dan komt het zo dicht bij bestaande personen die dan zeggen: ’Dit gaat me te ver. Ik pik dit niet.’ Is die grens overschreden, dan heb je een rel. Of een rechtszaak.”

Zoals de werkelijkheid het materiaal is waar romans van worden gemaakt, bouwt Keuning een boek van de spraakmakendste rellen en rechtszaken die zich na de oorlog voordeden in literair Nederland. ’Met scherpe pen’ ligt volgende week in de winkel. Hij behandelt er 33. Van de vuistslag die Reve aan Simon Vinkenoog uitdeelde in café Leeuwarden tot de rechtszaak die de 81-jarige moeder van Nicolien Mizee tegen haar dochter aanspande omdat zij herkenbaar werd afgeschilderd in ’De porseleinkast’.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.