Minister Blok vraagt opheldering Eritrea over geldinzameling

ANP Producties | Bron: ANP

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) wil opheldering van Eritrea over een geldinzameling door het ambassadekantoor van dat Oost-Afrikaanse land. Dat laat de bewindsman weten in reactie op berichtgeving van het radioprogramma Argos.

Dat meldt zaterdag dat het Eritrese ambassadekantoor in Den Haag dwang heeft gebruikt bij de inzameling van geld onder landgenoten hier. Die werden gevraagd minimaal 100 euro te doneren in verband met de coronacrisis.

Blok vindt het "erg zorgelijk" dat er weer berichten zijn over het onder dwang inzamelen van geld door Eritrese diplomaten. Hij wil uitleg van het ambassadekantoor en "sluit verdere actie bovendien niet uit".

Diasporabelasting

Het dictatoriale regime van Eritrea vraagt al jaren geld van Eritreeërs in het buitenland. Het gaat om de zogeheten diasporabelasting. Deze gewraakte heffing kan echter niet worden verboden, meldde Blok twee jaar geleden aan de Tweede Kamer.

Er kan alleen worden opgetreden als Eritreeërs melden dat ze onder dwang zijn gezet om te betalen. Blok roept slachtoffers van de geldinzameling op aangifte te doen zodat het Openbaar Ministerie onderzoek kan doen naar de zaak.

Begin 2018 moest de hoogste diplomatieke vertegenwoordiger van Eritrea in Nederland het land verlaten omdat de ambassade onder dwang geld bleef ophalen bij de diaspora. De Kamer wilde dat het ambassadekantoor zou worden gesloten, maar zover wilde het kabinet toen niet gaan. D66 wil nu dat de betrokken Eritrese diplomaten worden uitgezet.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.