De Plantage in Vogelenzang stampt afhaalwinkel met topproducten uit de grond ’Klanten verbaasd als ze spruitjes aan een stronk zien’’

Bezoekers bekijken de verse producten in de tijdelijke afhaalwinkel Chef’s Warehouse.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Elizabeth Stilma
Vogelenzang

Met een open haardvuurtje verwelkomt Buitenplaats De Plantage in Vogelenzang zaterdagochtend haar bezoekers. Niet voor een kopje koffie of een lekker ontbijtje, want dat zit er door de coronamaatregelen niet in. Nee, ze zijn benieuwd naar de topproducten van leveranciers van het restaurant dat is omgetoverd tot de tijdelijke landgoed-afhaalwinkel ‘Chef’s Warehouse’.

Met een open haardvuurtje verwelkomt Buitenplaats De Plantage in Vogelenzang zaterdagochtend haar bezoekers. Niet voor een kopje koffie of een lekker ontbijtje, want dat zit er door de coronamaatregelen niet in. Nee, ze zijn benieuwd naar de topproducten van leveranciers van restaurant dat is omgetoverd tot de tijdelijke landgoed-afhaalwinkel ‘Chef’s Warehouse’.Met verbazing kijken sommige mensen naar spruitjes die nog aan de stronk zitten. Nooit geweten dat die zo groeien, vertellen ze chefkok Danny Smits van De Plantage. Of wat te denken van een geroosterde rode biet. Beetje geitenkaas erover, walnoten erbij en je hebt een lekkernij. Heel simpel, maar je moet het even weten.

De dag na de tweede sluiting van de horeca zat Smits met een van zijn grootste leveranciers Lindenhoff om de tafel. ,,Iedereen vindt de horeca zo zielig, maar niemand heeft het over de leveranciers. Die blijven met al hun spullen zitten.” Hij kwam op het idee om de producten die ze normaal in hun gerechten verwerken te verkopen zodat gasten zelf een topmaaltijd op tafel kunnen zetten. Chef’s Warehouse was geboren.

Sinds 22 oktober zijn ze open. Door social media komen er veel bezoekers op af. Zo ook Marijn Vredendaal die op Instagram over de productenverkoop had gehoord. ,,Ik ben fan van de producten van de Lindenhoff die in Baambrugge zit. Dus toen ik hoorde van deze verkoop leek me het een goed idee om langs te gaan.”

De Haarlemse houdt van lekker eten en culinair koken. Wat er vanavond op tafel komt te staan, is ze nog even aan het onderzoeken. ,,Vanavond komen vrienden eten, maar heel culinair wordt het niet. De kinderen krijgen tomatensoep en voor de ouders misschien een stukje vlees.”

Sophie Herman de Groot werkt al twee jaar vier dagen per week bij De Plantage in de bediening en af en toe in de keuken. Gelukkig is ze nu bij het zusje van het horecabedrijf aan de slag, het net nieuw geopende Rococo Hotel in Velsen. Toen ze hoorde van Chef’s Warehouse besloot ze met haar vader lekkere dingen in te slaan. ,,We willen het bedrijf ondersteunen omdat het een hele fijne plek is om te werken.”

Geitenboeren

Ook Hillegommers Bart van Dorp en Roos van Dalen willen de lokale ondernemers een hart onder de riem steken. Bart: ,,Mijn ouders zijn geitenboeren. Ik weet dus wat er bij komt kijken en hoe belangrijk het is om goede producten te maken.” Voor vanavond staat er echter al falafel op het programma, maar het verse brood en de zachte kaasjes gaan er altijd wel in.

Bij de taartjes staan Elodie en Antoine Clamot en hun zoontje verlekkerd te kijken. Eten is belangrijk voor het Franse gezin dat sinds twee jaar in Haarlem woont. ,,We vinden de meeste aspecten van het Nederlandse leven leuk. Het enige waar we af en toe mee worstelen is het Hollandse eten.” Ze vinden de kwaliteit van groenten in de supermarkt niet altijd geweldig. Bij Chef’s Warehouse hopen ze die verse groenten, fruit en een stukje vis te vinden waar ze zo naar verlangen. ,,Vooral in coronatijd willen we gezond eten.”

Volgens Smits is dat geen probleem. Alles is vers en van een hoge kwaliteit. Hij hoopt dat Chef’s Warehouse een vervolg krijgt, maar dat hangt af van nieuwe maatregelen. ,,Als we een totale lockdown krijgen, dan moet ook Chef’s Warehouse sluiten.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.