Cijfers over coronavirus RIVM incompleet door ict-probleem

ANP Producties | Bron: ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zaterdag incomplete coronacijfers gepubliceerd. Oorzaak was een ict-probleem, waardoor een deel van de gegevens over het aantal nieuwe besmettingen ontbrak, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het probleem is inmiddels verholpen, maar het is nog onduidelijk hoeveel meldingen missen in de dagcijfers van zaterdag.

Tot nog toe heeft het RIVM 8669 meldingen verwerkt van positieve testuitslagen. Dat getal geeft dus een vertekend beeld.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat het de bedoeling is dat de ontbrekende cijfers worden verwerkt in de cijfers die zondag naar buiten komen. Dan zal het aantal gerapporteerde nieuwe besmettingen hoogstwaarschijnlijk dus een stuk hoger zijn. "Het gemiddelde van de cijfers van vandaag en morgen geeft straks een getrouwer beeld", aldus het ministerie.

Testwerk

Het computerprobleem zat in systemen van de GGD'en, die het testwerk uitvoeren en de cijfers bij het RIVM aanleveren, laat een woordvoerster van GGD GHOR Nederland weten. "Het was een storing tussen twee systemen die met elkaar moeten communiceren. Daardoor ontstond een achterstand. Het RIVM kan hier niks aan doen", benadrukt ze.

Volgens de woordvoerster is het mogelijk lastig om op een zondag alle achterstanden in te lopen. "We verwachten dat het morgen helemaal is opgelost, maar het kan zijn dat er nog wat overloopt naar de maandag", houdt ze een slag om de arm. "Het zal in elk geval geregeld zijn voordat de weekcijfers dinsdag naar buiten komen." GGD GHOR hoopt dat het een eenmalig probleem was.

Sterfgevallen

In de meldingen die al wel zijn verwerkt, staan 55 sterfgevallen van mensen die besmet waren met het virus. Hoewel de cijfers nog niet compleet zijn, ligt dat aantal hoger dan vrijdag, toen 47 overlijdens werden geregistreerd. Dat wil overigens niet zeggen dat al deze mensen in één etmaal zijn overleden, meldingen over sterfgevallen worden vaak iets later pas doorgegeven.

Vrijdag meldde het RIVM 10.007 nieuwe besmettingen, maar dat aantal is iets gecorrigeerd en komt nu uit op 9996. De grens van 10.000 gerapporteerde positieve testen op één dag is dus nog niet gepasseerd.

In de zaterdag gepubliceerde voorlopige gegevens spant de regio Rotterdam-Rijnmond de kroon: in de havenstad en omstreken werden 937 positieve testresultaten geregistreerd. Ook het aantal geregistreerde sterfgevallen was daar het hoogst met 11. Daarna volgt de regio Haaglanden met 856 nieuwe gevallen. Utrecht registreerde er 829, Twente 642 en Amsterdam-Amstelland 620.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.