Coronacijfers vrijdag: virus slaat weer hard toe in de regio Haarlem, vooral in Bloemendaal

© Foto ANP / Remko de Waal
Haarlem

Waar het aantal coronabesmettingen in Haarlem en omgeving donderdag leek te stabiliseren, blijkt dit vrijdag ijdele hoop. In alle plaatsen is het aantal vastgestelde covid-19-besmettingen weer enorm toegenomen.

In Haarlem werden 94 mensen positief getest (een toename van 14 ten opzichte van donderdag), in Haarlemmermeer 92 (+25). In Heemstede kregen 16 inwoners de melding dat ze positief zijn getest (+7), in Bloemendaal 18 (+12), in Hillegom 14 (+6) en in Zandvoort 11 (+4).

Omgerekend naar 100.000 inwoners heeft Bloemendaal momenteel de meeste besmettingen (76). Zandvoort (64) en Hillegom (63) volgen.

In de Veiligheidsregio Kennemerland is het aantal coronabesmettingen inmiddels zo hoog opgelopen dat de situatie sinds afgelopen woensdag ’zeer ernstig’ is. De regio heeft het vierde en hoogste risiconiveau gekregen op de coronakaart.

Landelijk

Landelijk is het aantal besmettingen in de afgelopen 24 uur extreem gestegen. Er is een nieuw dagrecord met meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen. Dat is volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) ’zorgelijk’, maar nog geen reden om met hardere maatregelen te komen. Het kabinet wacht eerst de effecten van de maatregelen van 13 oktober af. Die zouden op z’n vroegst begin volgende week zichtbaar zijn.

Het aantal ziekenhuisopnames is gestegen (van 110 naar 112) en er zijn 45 personen overleden ten gevolge van het coronavirus.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.