Veiligheidsregio Kennemerland ziet geen noodzaak tot afraden Sint-Maartenviering. Op 11 november met lampions langs de deuren

De viering van Sint-Maarten vorig jaar in Haarlem.© Archieffoto

Christian Sier
Haarlem

De Veiligheidsregio Kennemerland raadt het ouders en kinderen niet af om dit jaar Sint-Maarten te vieren vanwege het coronavirus.

Het is aan de burgemeesters van de gemeenten zelf om daar een beslissing over te nemen, zegt een VRK-woordvoerder. De burgemeesters hebben afgelopen maandag afgesproken dat ze zich aan landelijke veiligheidsadviezen rond feestdagen zullen houden.

Feestdagen als Sint-Maarten kunnen volgens de overheid doorgaan, zolang mensen anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren en alleen in groepjes van maximaal vier mensen langs de deuren gaan. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen nog samen ‘Sinte Sinte Maarten, de koeien hebben staarten’ zingen.

Daarnaast verwijst de veiligheidsregio naar een serie voorschriften van de GGD Kennemerland, bedoeld om 11 november veilig te laten verlopen. Zo krijgen mensen met klachten en mensen uit kwetsbare groepen het advies om een briefje in hun raam te hangen dat ze liever geen kinderen aan de deur willen. Andersom krijgen kinderen het advies om op anderhalve meter van de deurpost te blijven wachten op hun traktatie.

Daarmee wijkt het beleid van de Veiligheidsregio Kennemerland af van dat van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Die gaf, bij monde van voorzitter en de Alkmaarse burgemeester Emile Roemer, het dringende advies om kinderen niet met lampionnen langs de deuren te laten gaan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.