Complotdenker Lange Frans bespreekt aanslag op premier Rutte en noemt het ’wellicht ongelukkig’ | Commentaar

Het openlijk bespreken van het doden van de premier, vindt Lange Frans niet zo gek.
© Foto ANP

Laten we een spel doen. Wie heeft gezegd: „Dat is wellicht ongelukkig geweest.” De koning misschien? Hij was een beetje dom toen hij besloot op vakantie te gaan terwijl ’zijn’ volk in een halve lockdown is geduwd. Maar nee, hij heeft hiervoor ruiterlijk zijn excuses aangeboden.

Tata Steel dan? Het ’is wellicht ongelukkig’ dat de omgeving van de fabriek in de IJmond heeft blootgestaan aan giftige stoffen afkomstig van het terrein van Tata Steel. Genoeg reden voor het Openbaar Ministerie om het bedrijf strafrechtelijk te vervolgen, maar voor Tata niet dusdanig ernstig om de bewuste zin uit te spreken.

Waar past zo’n zin dan wel bij? Het kan niet om iets heel vreselijks gaan, toch? Want wat er ook is voorgevallen, het woordje ’wellicht’ verklapt dat het uiteindelijk mee viel. Zoiets als te weinig wc-papier in huis hebben. Zonder vindingrijkheid kan dat vervelend uitpakken.

Oké, ik zal het antwoord geven. Het gaat om complotdenker Lange Frans en het in zijn podcast beramen van een moordaanslag op Mark Rutte. „Dat is wellicht ongelukkig geweest”, zei hij donderdag zonder zijn excuses te maken. Het openlijk bespreken van het doden van de premier, vindt de gemiddelde complotgek niet zo gek.

Het loopt volledig uit de hand met die samenzweringswaanzinnigen. Ze besmeuren kunstwerken in musea omdat er ’satanische rituelen’ worden uitgevoerd, ze vallen gewapend een pizzeria binnen omdat daar ’kinderen worden misbruikt’, ze bespreken in het openbaar een aanslag op de premier - en vinden dat niet eens vreemd.

Onze samenleving had wellicht gelukkiger geweest zonder die verknipte geesten.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.