Blauwe gebouwen vragen aandacht voor 75-jarig jubileum Verenigde Naties

Maandagavond werd Paviljoen Welgelegen in Haarlem blauw verlicht. En dat blijft het elke avond tot komende zaterdag.© Provincie Noord-Holland

Peter Schat
Haarlem

Het is Haarlemmers mogelijk al opgevallen, dat op het Stationsplein in hun stad een openlucht expositie is neergezet over Patrick Cammaert, generaal-majoor der mariniers b.d. Daar komt maandagavond nog een blikvanger bij, als namelijk het Provinciehuis aan de Dreef in blauw schijnwerperlicht wordt gezet. Ook elders in het land komen blauw uitgelichte gebouwen te staan. Die vestigen tot komende zaterdag de aandacht op het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties.

En wat heeft Cammaert met de VN te maken? Cammaert, geboren in 1950, was betrokken bij VN-missies in onder andere Cambodja, Congo, Ethiopië, Eritrea en Bosnië-Herzegovina. In Jemen leidde hij eind 2018 de VN-missie die het staakt-het-vuren moest vormgeven. ,,Zolang ik denk dat ik nog een verschil kan maken, zal ik blijven gaan’’, aldus Cammaert.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Voor het station van Haarlem staat tot eind november een openlucht expositie.© Provincie Noord-Holland

De expositie op het Stationsplein is een ’dependance’ van eenzelfde soort tentoonstelling op het Lange Voorhout in Den Haag, getiteld ’75 jaar VN in 75 verhalen’. In deze verhalen, van onder meer de kleindochter van medegrondlegger Eleanor Roosevelt, Nina Roosevelt-Gibson, hulpverlener Arjan Erkel en schrijver Arnon Grunberg, wordt ingegaan op de grondbeginselen van de VN zoals medemenselijkheid en solidariteit en de gezamenlijke inspanning voor vrede en veiligheid. De expositie in Haarlem blijft tot 29 november staan. Ook in andere provinciehoofdsteden zijn dergelijke ’dependances’.

Tot zaterdag 24 oktober komen ’iconische gebouwen’ en markante plekken in blauw licht te staan. Naast Paviljoen Welgelegen, het Provinciehuis van Noord-Holland, zijn dat bijvoorbeeld het raadhuis van Heemstede en de suikersilo’s en het voormalige raadhuis te Halfweg. Iets verder staat de Stompe Toren van Spaarnwoude in blauw licht. In Hoofddorp richt men het blauwe licht op molen De Eersteling en op het Burgemeester Van Stamplein.

In Weesp (voormalig raadhuis), Leiden en Katwijk staan ook ’blauwe’ gebouwen. De gemeente Bunschoten-Spakenburg verlicht de kerk plus tal van standbeelden in de openbare ruimte. In Wormerland straalt het blauw vanaf de kerktoren, die vanuit de wijde omgeving is te zien. Opvallend, want goed te zien vanaf de A9, is het blauw beschenen Fort aan de Sint-Aagtendijk bij Beverwijk. Verder noordelijk zijn de Oosterpoortbrug in Hoorn, het postkantoor van Stede Broec, het carillon in Bovenkarspel en het stadhuis van Enkhuizen blauw verlicht. In Wieringerwerf is de Cultuurschuur deze week blauw, de kleur van de VN.

In Amsterdam zijn bijvoorbeeld het filmmuseum Eye aan het IJ en de Stopera blauw verlicht. Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland: ,,De huidige pandemie kent geen grenzen en raakt de hele wereldbevolking. Het laat zien dat de Verenigde Naties van groot belang zijn voor internationale samenwerking op het gebied van gezondheid. En dat geldt ook voor andere terreinen waar de Verenigde Naties actief zijn zoals mondiale veiligheid, de wereldeconomie, onderwijs, internationaal recht en mensenrechten.’’

Op vrijdag 23 oktober zendt NPO1 om 20.25 uur een speciaal programma uit vanuit het Vredespaleis in Den Haag dat in het teken staat van 75 jaar Verenigde Naties. Onder meer secretaris-generaal van de VN António Guterres levert een bijdrage aan het programma.

Zaterdag is bij wijze van aftrap Slot Loevestein in Poederoijen al in blauw licht gezet.© ANP/Piroschka van de Wouw

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.