Premium

Dochter van Joodse onderduiker Freddie krijgt eindelijk te horen hoe haar vader en grootouders aan de Duitsers ontsnapten: bijzonder oorlogsverhaal ontsluierd tijdens opening expositie Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid

De officiële opening van de tentoonstelling in de Ruïne van Brederode, op 3 oktober, viel toevallig samen met de sterfdatum van de Joodse onderduiker Freddie. Op de voorste rij zitten van links naar rechts: Mariska, Nicole en Jos van Benthem en Sonja van Benthem-Wolf.
© foto guus hartendorf
Santpoort-Zuid

In de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid is de tentoonstelling ’Brederode en onderduikers en verdwenen buitenplaatsen’ te zien. Onder de genodigden voor de opening van de expositie - begin deze maand - bevonden zich Sonja van Benthem-Wolf en haar gezin. Sonja is de dochter van de Joodse onderduiker Freddie.

Met stijgende verbazing hoort zij hoe haar vader en grootouders aan de Duitsers zijn ontsnapt. Tijdens zijn onderduik bij de Ruïne van Brederode moet Freddie in het najaar van 1944 hals over kop naar een ander duikadres. Dat gebeurt op spectaculaire wijze, en nog wel op ’Vrijdag de Dertiende’.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.