Tennis- en padelcompetitie stopt vanwege corona, maar dubbelen mag ondanks woorden Mark Rutte nog wél: ’Soms een bal laten gaan’

Amsterdam

Premier Mark Rutte zei het heel duidelijk dinsdagavond: vanwege corona mag nog getennist worden, maar géén dubbelspel. Toch heeft de tennisbond KNLTB woensdag laten weten dat er wel dubbels gespeeld mogen worden de komende weken, in zowel tennis als padel.

De competitie die nu onderweg was, wordt afgebroken en niet uitgespeeld. De tenniscompetitie die normaal gesproken in april en mei wordt gespeeld, was vanwege de coronacrisis al uitgesteld naar september en oktober en is nu dus per direct ten einde.

Dat heeft geen gevolgen voor de deelnemende teams, want de KNLTB had al bepaald dat er tijdens deze competitie geen promotie of degradatie zou zijn.

Het besluit geldt voor de gehele jeugd- en seniorencompetitie en ook alle toernooien voor zowel jeugd als senioren die de komende tijd gepland staan, worden geschrapt. Alle kantines en kleedkamers worden gesloten, maar bij de tennisclubs mag nog wel worden vrijgespeeld. Er moet anderhalve meter afstand worden gehouden en om die reden zei Rutte dat dubbelen geen optie was, ook al mag er wel in groepen van vier gesport worden.

„We zullen de premier nog wel een keer uitleggen dat als je kan sporten met z’n vieren, je ook kan dubbelen. Dat is minder gevaarlijk dan wanneer je met vier mensen gaat hardlopen”, reageerde algemeen directeur Erik Poel van de KNLTB daarop. De bond besloot dan ook dubbelspel toe te staan bij tennis en eveneens bij het aanverwante padel (een soort combinatie van tennis en squash), waarbij het veld veel kleiner is.

’Geen high fives’

De KNLTB laat in een bericht op de website weten: ’Dubbelen bij tennis en padel kan, mits er bewust altijd anderhalve meter afstand wordt gehouden op de baan. Dit is conform de nieuwe richtlijn en is daarmee in afstemming met NOC NSF en het ministerie van VWS. Geen fysiek contact, houd altijd minimaal een racketlengte afstand op de baan, ook als dat betekent dat je soms een bal moet laten gaan. Ga niet samen op een bankje zitten, geef geen high fives en wissel met de klok mee. Het besmettingsrisico bij dubbelspel is volgens de experts van de KNLTB gering’.

Meer nieuws uit Sport