Allemaal nog één keer naar de kroeg was een slecht idee, die laatste rondjes kunnen zo nog bijzonder prijzig uitvallen | Commentaar

Toegegeven vrolijk word je niet meer van die persconferenties van de premier. Konden we dit voorjaar nog grinniken om de hamsterimitaties van Irma Sluis, het lachen is ons nu zo langzamerhand wel vergaan. Nederland wordt somberland, alsof de wintertijd per onmiddellijk is ingegaan.

Om iedereen te laten wennen aan de door Den Haag afgekondigde depressie kregen we nog een etmaal de tijd om ons nog even in het oude normaal te wanen. Slecht idee. In plaats van ons onmiddellijk terug te trekken op onze anderhalvemetereilandjes, trokken veel landgenoten er nog één keer op uit om de bloemetjes buiten te zetten.

Volle kroegen, restaurants en coffeeshops tonen aan dat we het nog steeds niet begrepen hebben. De boel gaat weer op slot, omdat we niet om kunnen gaan met een vrijwillige bewegingsbeperking. En wij reageren met een ultieme poging een nieuw besmettingsrecord op één dag te vestigen. Die laatste rondjes kunnen zo nog bijzonder prijzig uitvallen.

Het argument dat we de horeca een dienst hebben bewezen door ons nog een keer royaal te laten bedienen is een drogredenering. Iedere extra besmetting op de laatste openingsdag betekent dat het perspectief op heropening van onze restaurants en kroegen verder in de coronamist verdwijnt.

Wil je echt wat betekenen voor deze sector, bel dan vanaf nu veel en vaak naar de thuisbezorger of ga zelf langs het afhaalloket om een maaltijd of een jointje te scoren. Hopelijk kunnen we dan met kerst weer buiten de deur tafelen. En doe die laatste rondjes tot die tijd maar even op de fiets of met de hond.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.