Atlantikwall? Spoortalud bij station Haarlem krijgt toch een ‘groene’ uitstraling

© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Over verstening gesproken. De omgeving langs het Staten Bolwerk nabij station Haarlem ondergaat momenteel een metamorfose die misschien niet helemaal ten goede komt aan de groene uitstraling die Haarlem nastreeft.

Prorail verstevigt aan de noordzijde, tussen het station en de fietstunnel, het spoortalud. Daar is sprake van verzakking, onder meer door regen. Om nu te voorkomen dat de spoorbaan verder verzwakt, zijn er tien bomen gerooid (die worden elders herplant) en in plaats daarvan komen zetstenen terug. ,,Die verstevigen het spoortalud daar. Er kunnen dan geen bomen terugkomen, want dan zouden de wortels de stenen weer ontzetten’’, aldus een woordvoerder van Prorail.

Een ware steenwoestijn wordt het niet; tussen de kieren van de zetstenen komen bodembedekkers. ,,We hebben uitgebreid contact gehad met bewoners, die ook hun zorgen hebben geuit over het uitzicht op zo’n steenmassa. Dat snappen we heel goed, en daarom gaan we groen terugplanten in die kieren. Om toch weer een groene uitstraling te krijgen.’’ Eerder uitte Hans Smolenaars in deze krant de zorgen van bewoners aan het Staten Bolwerk. Hij vreesde voor het creëren van een soort ’Atlantikwall’.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.