Velsen van Vroeger: Marie, leidster bij de Nederlandsche Meisjes Club in oorlogstijd

© Collectie Mieps van den Berg

Guus Hartendorf

In IJmuiden bestaat al voor de Tweede Wereldoorlog een afdeling van de Nederlandsche Meisjes Club (NMC). Het is een christelijke afdeling van de padvinderij uit Bloemendaal en Santpoort en verwant aan de B.J. Nel-groep. Dat is allemaal afgeleid van de Union: Nederlandsche Vereeniging ter Behartiging van de Belangen der jonge Meisjes ’Union’.

Handwerkjuf

Een van de leidsters van de afdeling IJmuiden is juffrouw Maria Juderika (Marie) de Jonge (1913). Zij is het tweede kind uit een gezin met zeven kinderen. Voor de oorlog werkt Marie tijdelijk als handwerkjuf op de School met den Bijbel in Santpoort en daarna als kleuterjuf aan de Insinger bewaarschool in IJmuiden, de latere Marnixschool aan de James Wattstraat in de havenplaats.

Na de oorlog wordt Marie hoofd van een lagere school aan de Lange Lakenstraat te Haarlem. Zij eindigt haar loopbaan als inspecteur van het lager onderwijs. Meisjes van de NMC uit IJmuiden gaan met Marie in augustus 1942 op kamp in Ermelo, hier op de foto op camping De Paalberg. Dat weekje ’de hei op’ is voor de meiden een aangename onderbreking van de grauwe sfeer in die tijd.

Sinds vorige maand mag De Paalberg, een van de oudste campings in ons land, zich als eerste in Nederland ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan ’koninklijke hofleverancier’ noemen. De protestantse club ’Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen’ richt de camping in 1920 op en organiseert vele zomerkampen op de hei met sport, spel en cultuur.

Toegelaten

In latere jaren worden ook meisjes toegelaten. Marie de Jonge is de vijfde dame van links, achter de zittende meisjes.

velsen vroeger

Velsen Van Vroeger is een

wekelijkse rubriek waarin historische foto's worden getoond.

Heeft u foto's van vroeger uit Velsense woonkernen? U kunt ze ingescand e-mailen naar redactie@ijmuidercourant.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.