Bril nodig of niet: ga je beter naar de opticien of naar de oogarts?

Oogmeting
© Foto 123RF

Wat is wijsheid als je merkt dat je minder goed ziet? Ga je dan naar de opticien voor een oogmeting of is het beter om via je huisarts een oogarts te raadplegen?

De vraag volgt op de ervaring van een lezeres die merkte dat ze met haar linkeroog steeds minder goed zag. De opticien deed een meting en stelde vast dat ze met dat oog nog maar 20 procent zag. Maar met twee brillen voor dichtbij en veraf zou dat tot 70 procent zicht verbeteren. Ze deed het, betaalde 1176,50 euro, maar het zicht bleef slecht. Volgens de opticien moest ze wennen en was een bezoek aan de oogarts onnodig. Ze ging toch en die stelde vast dat ze ernstig staar aan haar linkeroog had en een operatie nodig was om weer beter te kunnen zien. Uiteindelijk werd de vrouw met succes aan zowel het linker- als rechteroog geopereerd. Ze ziet weer haarscherp en heeft geen bril meer nodig. Op haar klacht dat de opticien haar onjuist had voorgelicht en hij naar de oogarts had moeten doorverwijzen werd aanvankelijk afwijzend gereageerd. Gelukkig voor haar reageerde het hoofdkantoor van de keten begripvoller en ze kreeg het aankoopbedrag van beide brillen vergoed.

En dan de vraag: kun je beter meteen naar de oogarts of kun je vertrouwen op de kennis van opticiens? We vragen het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) om raad. Het antwoord: de keuze is afhankelijk van leeftijd en klachten. Ga met kinderen tot acht jaar naar de oogarts. Daarna hangt het van de klachten af.

,,Wanneer iemand geleidelijk aan minder scherp gaat zien, als je bijvoorbeeld de krant steeds verder weg moet houden om te kunnen lezen, of in de auto de borden niet meer zo goed kan lezen, dan is de opticien de aangewezen plek om naar binnen te stappen”, reageert directeur Corina Moerland. ,,De opticien is deskundig in het aanmeten van een bril. Mocht tijdens de oogmeting blijken dat het probleem niet met een bril te verhelpen is, of er andere bijzonderheden zijn, dan zal de opticien adviseren naar de huisarts of de optometrist te gaan. Bij de huisarts kun je ook terecht met alle andere oogklachten. Hij kan dan bepalen of een bezoek aan de oogarts of de optometrist nodig is.”

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.