Hoofddorpse IS-sympathisant vrijgesproken van opruiing en deelname aan Islamitische Staat

Links de foto van het briefje met de tekst ’Aanhangers van het kalifaat in Nederland’. Onderzoekscollectief Bellingcat achterhaalde al snel dat de plaat vanuit een flat in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch was geschoten.

Links de foto van het briefje met de tekst ’Aanhangers van het kalifaat in Nederland’. Onderzoekscollectief Bellingcat achterhaalde al snel dat de plaat vanuit een flat in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch was geschoten.

Wessel Mekking
Hoofddorp

Een 25-jarige Hoofddorpse IS-sympathisant is dinsdag door de Haarlemse rechtbank vrijgesproken van deelname aan een terroristische organisatie en opruiing tot het plegen van een terroristische aanslag. Tegen Omar A. was een gevangenisstraf van twee jaar geëist.

De Hoofddorper maakte in 2016 een foto van een papiertje met de tekst ’Aanhangers van het kalifaat in Nederland’. In de ogen van het openbaar ministerie gaf Omar M. daarmee gehoor aan een oproep van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Nog diezelfde dag, 21 mei 2016, deed een vooraanstaande IS’er een oproep in Europa aanslagen te plegen tijdens de ramadan. De foto van M. werd op Twitter gezet en via Telegram verspreid. Volgens het OM heeft hij zich daarmee schuldig gemaakt aan opruiing en het aanzetten tot het plegen van een terroristische misdaad.

Maar de rechtbank ziet dat anders. Het staat volgens de rechters wel vast dat A. de tekst op het briefje heeft geschreven en de foto heeft gemaakt, maar daarmee heeft hij zich nog niet schuldig gemaakt aan opruiing tot het plegen van een aanslag in Amsterdam.

Zijn handelen was in de ogen van de rechtbank ’uitermate verwerpelijk’, maar rechtstreeks oproepen tot een terroristische misdaad, deed hij niet.

Ook zien de rechters niet genoeg bewijs dat A. deelnam aan Islamitische Staat. Bij de Hoofddorper thuis werden gegevensdragers aangetroffen met beelden van martelingen, onthoofdingen en kruisigingen. Daarnaast had hij volgens de aanklaagster in chats laten blijken de gewelddadige strijd van IS te steunen.

A. heeft volgens de rechtbank meegewerkt aan de mediastrategie van de terroristische organisatie, maar heeft geen actieve rol gespeeld binnen IS. Van een ’actief lidmaatschap’ was in de ogen van de rechters geen sprake. Dat hij de daden van IS verheerlijkte, maakt hem nog geen lid van de terreurorganisatie.

Graan voor Visch

Dankzij onderzoekscollectief Bellingcat werd al snel in 2016 achterhaald dat de foto van het papiertje vanuit een flat in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch was gemaakt. Bij een buurtonderzoek van de politie werd onder anderen A. bevraagd, maar aangehouden werd niemand.

Het onderzoek liep vast. Ruim een jaar later werd A. alsnog aangehouden na een melding bij het Team Criminele Inlichtingen van de politie over berichten op Facebook. Bij een doorzoeking van zijn woning werd onder meer een ’doordruk’ van het handgeschreven briefje aangetroffen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.