Verbale tackle op de enkels valt niet goed bij Koninklijke HFC: Volendammer Berry Smit, trainer van IJsselmeervogels, zet vraagtekens bij afgelastingen vanwege corona

IJsselmeervogels-trainer Berry Smit.© Archieffoto ©Studio Kastermans

Rob Spierenburg
Amsterdam

Trainer Berry Smit van tweededivisionist IJsselmeervogels plaatste onlangs tijdens een interview met RTV Utrecht grote vraagtekens bij de vele voetbalwedstrijden die de voorbije weken vanwege vastgestelde coronagevallen werden afgelast.

De Volendammer suggereerde dat de betreffende clubs gewoon niet willen spelen en corona gebruiken als smoes om een duel te kunnen afblazen.

Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten’, is één van de Nederlandse spreekwoorden die al een paar eeuwen recht overeind staan. Het is deze dagen zeer van toepassing op de oefenmeester van IJsselmeervogels. Om zijn beschuldigingen - bijvoorbeeld aan het adres van Koninklijke HFC dat wegens een aantal vastgestelde coronabesmettingen al twee weken niet in actie komt - kracht bij te zetten, serveerde Smit een Volendamse anekdote uit. „Vroeger lieten wij door de brandweer het veld blank zetten als we niet wilden spelen.”

Veiligheidsregels

Sander Vink (commissaris selectievoetbal senioren) van HFC schrok enorm van de verbale tackle op de enkels door Berry Smit. „Als je dag in dag uit in de weer bent geweest met het in acht nemen van de veiligheidsregels na een aantal vastgestelde coronagevallen, is dit wel het laatste wat je verwacht.” De maandag na de uitwedstrijd tegen Quick Boys van zaterdag 19 september meldden twee selectievoetballers van HFC zich met griepklachten af voor de training.

Nadat een coronatest voor één van hen positief was uitgevallen en inmiddels nog een handvol voetballers ziek thuis zat, werd in overleg met de KNVB besloten de thuiswedstrijd tegen Noordwijk van het programma te halen. Toen aansluitend nog eens vijf voetballers besmet bleken te zijn, werd er ook een streep gezet door het uitduel van afgelopen zaterdag tegen Kozakken Boys. Ook de zaterdag 1 en HFC -21 gingen in quarantaine en kwamen het afgelopen weekeinde dus niet in actie.

„Je mag van een club als Koninklijke HFC verwachten dat er voorzichtig wordt omgesprongen met de gezondheid van mensen. Voetballers en zeker ook de vele vrijwilligers die rond de selectie lopen”, legt Vink uit. „Dat kost veel energie en heel veel tijd. Alleen al met het bij de GGD aanvragen van een test ben je dagen bezig. De uitslag laat vervolgens lang op zich wachten. Intussen ben je continu in overleg met de voetbalbond en met de tegenstanders.”

Komende woensdagavond speelt Koninklijke HFC (mits coronavrij) in eigen huis een bekerwedstrijd tegen de sterke derde divisionist SV Oss ’20. Trainer Gertjan Tamerus verwacht een zware klus. „Ik ga ervan uit dat vanavond tijdens de training de spelersgroep eindelijk weer compleet is. Sommigen hebben door de besmetting ruim een week niets kunnen doen. Gelukkig mogen wij in het bekertoernooi vijf keer wisselen.”

Als na de maandagse training blijkt dat voor het gehavende HFC het bekerduel te vroeg komt, dan kunnen ze altijd nog de Volendamse brandweer bellen.

karakteristiek

ClubClubx-x

Wedstrijdkarakteristieken

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen