’Gewone’ zorg in Noord- en Zuid-Hollandse ziekenhuizen onder druk door stijging coronapatiënten

Annemarie de Jong
OverplaatsenLockdownAmsterdam

Terwijl het aantal coronapatiënten blijft toenemen doen ziekenhuizen in Noord- en Zuid-Holland er alles aan om ook de ’gewone’ zorg in de lucht te houden. Maar het piept en kraakt. Woordvoerders laten weten ’dat de situatie per dag wordt bekeken’.

„Op dit moment gaat alle reguliere zorg nog steeds door”, zegt Angelique Beerenhout van het Haarlemse Spaarne Gasthuis. „In de loop van de week verwachten we dat we de covidzorg verder gaan opschalen, want er komen nog steeds patiënten binnen. Op het moment dat we artsen en verpleegkundigen moeten inzetten op andere plekken komen we er niet onderuit dat we ook de reguliere zorg moeten veranderen.”

Afspraken

Ook bij Tergooi, de Noordwest Ziekenhuisgroep, het Zaans Medisch Centrum en het Dijklander Ziekenhuis worden afspraken met patiënten nog niet afgezegd. „We vinden het belangrijk dat patiënten bij ons terecht kunnen, daar doen we ons uiterste best voor. We merken wel dat het drukker aan het worden is”, zegt Ellen van Ruiten van het Dijklander Ziekenhuis. Het Leids Universitair Medisch Centrum moest bepaalde hartoperaties al uitstellen vanwege corona-opnames.

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam moet twintig procent van de reguliere zorg uitstellen. Het gaat bijvoorbeeld om liesbreuk- of heupoperaties. „In maart en april moesten we zestig procent afschalen, zover zijn we gelukkig nog niet”, zegt bestuursvoorzitter Peter Langenbach tegen ’Nieuwsuur’.

Via het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn gisteren elf coronapatiënten verdeeld over de ziekenhuizen. De vraag is hoelang dat overplaatsen kan als andere ziekenhuizen ook vollopen. In het totaal waren er gisteren 810 coronapatiënten opgenomen, meldt het LCPS. Van wie 163 op de intensive care.

Van zaterdag op zondag kwamen er 69 opnames bij. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg spreekt van een ’forse stijging’. „Op basis van de besmettingscijfers verwachten we dat het aantal opnames in de komende dagen verder zal stijgen. De verhouding tussen het aantal klinische en ic-patiënten blijft daarbij nog steeds anders dan tijdens de eerste piek.”

Volgens Langenbach is een tekort aan ’gewone’ bedden net zo bedreigend als een tekort aan ic-bedden. „Als dat landelijk de situatie wordt, zullen we uiteindelijk ook naar een lockdown toe moeten. Omdat patiënten dan niet meer vanuit de spoedeisende hulp naar een klinisch bed kunnen worden overgeplaatst.”

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk is tijdelijk gestopt met de opname van nieuwe patiënten op de afdelingen intensive care en in het Brandwondencentrum. Aanleiding is het toenemend aantal medewerkers op deze afdelingen dat besmet is met het coronavirus.

Maandag overlegt het crisisbeleidsteam over de situatie. Mogelijk worden dan andere maatregelen besproken. Ziekenhuiswoordvoerster Sandra de Jong laat weten dat operaties waarna geen ic-behandeling nodig is wel doorgaan.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.