De Nederlandsche Bank verhuist geld- en goudvoorraad naar Haarlemse Waarderpolder [video en update]

Het transport vertrekt van De Nederlandsche Bank.
© Hollandse Hoogte / ANP
Haarlem

De voorraad goud en bankbiljetten van De Nederlandsche Bank (DNB) is vrijdagavond en -nacht uit het kantoor in Amsterdam naar Haarlem verhuisd.

Vanwege de verbouwing van het pand in het centrum van Amsterdam moesten de tweehonderd ton aan goudbaren en de strategische voorraad geldbiljetten overgebracht worden naar Haarlem, waar het in de kluizen van de voormalige drukkerij van Joh. Enschedé in de Waarderpolder wordt opgeslagen.

Bij de verhuizing zijn defensie, de marechaussee en de politie betrokken. Voor de verhuizing worden tijdelijk straten afgesloten, maar DNB maakt uit veiligheidsoogpunt niet vooraf bekend welke.

Video: Michel van Bergen

Rond 21 uur was het rustig rond de voormalige drukkerij. Het megatransport trok geen nieuwsgierige Haarlemmers naar de Waarderpolder. Wel hielden bij de ingang aan de kant van de Ikea, aan de Jan van Krimpenweg, enkele marechaussees de wacht.

Koninklijke Joh. Enschede deed het complex in de Waarderpolder in 2018 van de hand.

Het goud en de bankbiljetten keren niet meer terug naar Amsterdam. DNB laat in Zeist een nieuw gebouw met kluis bouwen waar het spul vanaf 2023 wordt opgeslagen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Hollandse Hoogte / ANP
© Hollandse Hoogte / ANP

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.