Wandeling door historisch Schalkwijk, van ver voor de huidige Haarlemse nieuwbouwwijk dus

De oude grenspaal tussen Haarlem en Haarlemmerliede langs de Noord-Schalkwijkerweg.
© Foto Richard Stekelenburg
Haarlem

Schalkwijk mag als modern stadsdeel de pensioengerechtigde leeftijd nog niet eens hebben bereikt, het gebied en de naam zijn natuurlijk veel ouder. Begin 13e eeuw komt de aanduiding ’Schalkwijk’ al voor als aanduiding voor het gebied tussen Haarlem en de Haarlemmermeer.

Als onderdeel van het evenement Kunstschatten van Schalkwijk neemt gids Nick Nuyten belangstellenden op 10 en 11 oktober mee tijdens een historische wandeling door het gebied. Al wandelend zal hij het beeld van het oude Schalkwijk schetsen dat vorige eeuw werd opgespoten met zand om er de grootschalige stadsuitbreiding van de jaren zestig en zeventig mogelijk te maken.

Uiteraard gaat de wandeling langs delen waar dat oude Schalkwijk nog het best te zien is: langs de Schalkwijkerweg en het Jaagpad. Daar is onder meer de oude grenspaal tussen Haarlem en Haarlemmerliede nog te zien.

De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Zaterdag 10 oktober wordt gestart om 13 uur, zondag 11 oktober om 15 uur. Startpunt is het Floridaplein, eindpunt wijkgebouw De Wereld aan de Laan van Berlijn. Deelname is gratis, maar vooraf aanmelden is wel een vereiste; dat kan via n_nuyens60@hotmail.com.

Vanwege corona wordt belangstellenden verzocht een mondkapje mee te nemen en 1,5 meter afstand te bewaren.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.