Twee jaar cel voor ex-agenten wegens ontucht in dienstauto

Twee voormalige agenten van de politie in Raalte hebben in hoger beroep een celstraf van twee jaar gekregen voor het seksueel misbruiken van een vrouw. Dit vond plaats tijdens een carnavalsnacht in 2012 onder diensttijd. Het duo had het beschonken slachtoffer opgepikt bij een discotheek.

De rechtbank in Zwolle kwam in 2015 tot 2,5 jaar cel. Het Openbaar Ministerie eiste deze straf ook bij het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof neemt in het oordeel mee dat het hoger beroep door aanvullende onderzoeken lang heeft geduurd. De agenten zijn in 2012 ontslagen door hun korps. Ook dat weegt het hof mee. Daarmee heeft het duo de consequenties ook gevoeld, vindt de rechter.

Het slachtoffer heeft verklaard dat ze in Wijhe, op een afgelegen plek bij de IJssel, seks had met de agenten op de achterbank van hun dienstauto. Het hof vindt haar verklaringen betrouwbaar.

Volgsysteem

"De mannen hebben misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van een dronken, jonge vrouw", aldus de rechter.

Volgens Sander L. (47) en Bidjaykoemar D. (49) hebben ze de vrouw die nacht direct naar haar logeeradres in Raalte gebracht. Deze uitleg strookt niet met de gegevens van het volgsysteem in hun auto, aldus het hof. Daaruit blijkt een rit van de discotheek naar Wijhe. Ook data van de telefoon van de vrouw wijst op een rit naar het dorp. Volgens de ex-agenten zijn het systeem en de data niet betrouwbaar. L. heeft verklaard in de bewuste nacht wel in Wijhe te zijn geweest. Hij wilde bij de IJssel zoeken naar het lichaam van een vermiste man. Het hof vindt dit niet aannemelijk.

Politierapport vervalst

Het aangetroffen sperma van D. op de jas van de vrouw past volgens het hof bij de verklaring van de vrouw. Volgens D. moet dat er via de achterbank op zijn gekomen. Hij had voor zijn dienst in de auto seks gehad met een collega, stelt D.

Voor het hof staat ook vast dat L. en D. na hun dienst een politierapport hebben vervalst om alles te verhullen. De mannen hebben de politie in diskrediet gebracht en het vertrouwen en respect geschonden, vindt het hof.

Van verkrachting is volgens de rechter geen sprake. De vrouw heeft verklaard zich niet te hebben verzet. Weer nuchter deed ze de volgende dag aangifte.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.