Dringend advies voor mondkapjes op middelbare scholen

Foto ter illustratie
© ANP
Amsterdam

Middelbare scholieren krijgen het dringende advies om buiten de les een mondkapje dragen. Dat meldt het ministerie van Onderwijs, na overleg met onder andere de VO-raad. Het advies geldt vanaf maandag.

Schoolbesturen beslissen of een mondkapje verplicht wordt op hun scholen. Dat moet altijd in overleg met de medezeggenschapsraad, waarin onder andere ouders en personeelsleden zitten.

Leerlingen mogen het mondkapje weer afdoen zodra ze in de klas zitten. Ook tijdens praktijklessen is het gewenst dat leerlingen een mondkapje dragen als ze geen 1,5 meter afstand kunnen houden met de leraar.

Dit mag niet ten koste gaan van de veiligheid, bijvoorbeeld tijdens praktijklessen waar gekookt of gelast wordt. Onderling hoeven middelbare scholieren geen afstand te houden.

Het advies geldt niet voor kinderen op basisscholen. De kans dat basisschoolkinderen het virus verspreiden is aanzienlijk lager, schrijft het ministerie.

Ook in het mbo, hbo en op de universiteit verandert er niets op het gebied van mondkapjes. Daar kan men 1,5 meter afstand houden, omdat studenten dankzij online onderwijs niet altijd meer naar lessen of colleges op locatie hoeven. Zo is het gemiddelde aantal aanwezige studenten op het mbo daardoor nog maar 30 procent, schrijft het ministerie.

De andere coronamaatregelen op middelbare scholen blijven van kracht. Zo moeten leerlingen afstand houden met onderwijspersoneel en vaak hun handen wassen. Ook moeten scholen besmettingsgevallen melden bij de GGD. Leerlingen met klachten blijven thuis.

"Laten we hopen dat het gaat helpen", zegt bestuurder Henrik de Boel van de Algemene Onderwijsbond over het dragen van mondkapjes door middelbare scholieren. "En dat we de belangrijkste maatregelen niet vergeten: zoals het 1,5 meter afstand houden tot het personeel en tussen personeel onderling, handen wassen en hoesten of niezen in de elleboog."

De grootste onderwijsbond zegt dat de nieuwe richtlijn, die de status van "dringend advies" krijgt, in de praktijk al op veel scholen werd toegepast. Leerlingen van middelbare scholen krijgen vanaf maandag het advies om buiten de les een mondkapje te dragen. Schoolbesturen mogen dat in overleg met de medezeggenschapsraad verplicht stellen.

Het middelbaar onderwijs zit in zwaar weer, zegt De Moel. "Op dit moment vallen veel lessen uit en worden veel kinderen gemist bij de lessen." Hij benadrukt nog eens dat het onderwijs "gewoon meer mensen nodig heeft, niet vandaag maar gisteren al".

CNV Onderwijs stelt in een reactie dat het gebruik van mondkapjes in combinatie met het beter naleven van de regel om 1,5 meter afstand tot anderen te houden kan leiden tot "meer veiligheid en vertrouwen bij het onderwijspersoneel". Om allerlei onduidelijkheden over mondkapjesgebruik weg te nemen, is een eenduidige landelijke richtlijn "hard nodig", vindt voorzitter Jan de Vries. "Ook voor het mbo en hoger onderwijs." Dat het mondkapjesadvies daar vooralsnog niet geldt, noemt hij een gemiste kans.

Ook de AOb vindt dat verwarrend. "Het is niet uit te leggen dat een 17-jarige mbo-student zonder mondkapje op de gang loopt en een 17-jarige leerling in havo 5 met. Niemand snapt het meer zo", vindt bestuurder Tamar van Gelder.

Een van de vragen die zich aandienen is welke delen van schoolgebouwen onder de definitie "publieke binnenruimtes" vallen. In die ruimtes geldt nu voor alle Nederlanders het dringende advies van het kabinet om een mondkapjes te dragen.

Lees meer over de corona-crisis in het Dossier: corona

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.