Hoe zit het nou precies met sportwedstrijden en de aangescherpte coronamaatregelen? Een handleiding

Sporten kan nog steeds na de aanscherpingen van de coronamaatregelen, maar dan zonder publiek.
© Foto ANP/Koen Suyk
Amsterdam

De aanscherpingen van de coronaregels voor de komende drie weken hebben ook gevolgen voor sportwedstrijden. De opvallendste maatregel is het weren van publiek, zowel bij de profs als amateurs. Maar hoe zit het nou precies? Een handleiding.

Waarom zijn toeschouwers niet welkom bij sportwedstrijden?

De besmettingscijfers lopen snel op, de maatregel moet voorkomen dat het publiek te lang te dicht op elkaar staat of zit. Daarom zijn toeschouwers niet welkom in stadions, langs de velden of in sporthallen.

Ouders kunnen dus ook niet naar de sportbeoefening van hun kinderen kijken. Het blijft bij brengen en halen naar een wedstrijd of training.

De sportkantines zijn om die reden dan ook dicht.

Zijn er geen uitzonderingen?

Jawel. Ouders die minderjarige sporters naar een uitwedstrijd rijden, mogen blijven kijken. Deze chauffeurs behoren dan tot het ’begeleidingsteam’ en vallen buiten het verbod.

Ouders/verzorgers die noodzakelijk zijn voor het kunnen laten sporten van een kind of jongere, bijvoorbeeld als er sprake van een beperking is, mogen aanwezig zijn om de helpende hand te bieden.

Is reizen voor sportbeoefening naar de risicogebieden in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam toegestaan?

Dat mag. Alle trainingen, wedstrijden en competities gaan in principe door. Het algemene advies is wel om vanaf 13 jaar een mondkapje te dragen wanneer personen uit verschillende huishoudens samen in de auto zitten.

Mogen sporters die klaar zijn met hun wedstrijd of training op de sportlocatie blijven rondhangen?

Nee. Sporters die met hun eigen wedstrijd of training klaar zijn, worden na afloop als toeschouwers beschouwd. Zij dienen de accommodatie zo snel mogelijk te verlaten.

Douchen en omkleden zijn in beginsel toegestaan, al kan door lokale autoriteiten van deze stelregel worden afgeweken. Volwassen sporters moeten in de kleedkamer dan wel de afstandsregels in acht nemen.

Hoe zit het met de groepsgrootte, nu samenkomsten van maximaal 30 personen binnen en 40 personen buiten zijn toegestaan?

Sportbeoefening valt buiten die inperking. Volwassenen - te weten coaches en andere begeleiders, juryleden en scheidsrechters - dienen wel 1,5 meter afstand van de sporters te houden, ook tijdens rustmomenten of ’time-outs’. Voor blessurebehandelingen geldt een uitzondering.

Een sporter heeft het dringende advies gekregen om in quarantaine te gaan. Mag deze speler toch aan wedstrijden en trainingen deelnemen?

De sporter gaat dan daadwerkelijk in quarantaine en hij/zij kan gedurende die periode niet aan wedstrijden en/of trainingen meedoen. Bij coronagerelateerde klachten blijft een sporter sowieso thuis en laat hij/zij zich testen.

Mogen teamgenoten van een speler waarbij het coronavirus is vastgesteld of een quarantaine is opgelegd aan wedstrijden meedoen?

De ploeggenoten moeten hun gezondheidssituatie goed in de gaten houden, maar mogen wel aan wedstrijden blijven deelnemen.

Wat moet ik doen als iemand in mijn team positief getest heeft op covid-19?

Het is verstandig om zo snel mogelijk, via de positief geteste sporter, met de GGD te overleggen. Die doet een bron- en contactonderzoek en geeft aan welke regels van toepassing zijn.

Hetzelfde geldt voor scheidsrechters, juryleden en spelers/begeleiders van de tegenpartij als de positieve test van de betreffende sporter pas na de wedstrijd duidelijk is geworden.

Kunnen sportkampen in de herfstvakantie doorgaan?

Ja, dat is toegestaan. Mits de coronaregels strikt worden nageleefd.

Meer hierover in Dossier: corona

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen