Kabinet grijpt hard in om coronabesmettingen terug te dringen: sportwedstrijden zonder publiek, horeca eerder dicht, thuiswerken moet de norm worden

Het kabinet grijpt hard in om de snelle groei van het aantal coronabesmettingen te stoppen. Vanaf dinsdagavond 18.00 uur wordt het leven in heel Nederland voor drie weken verder aan banden gelegd, kondigde premier Mark Rutte maandag in een vervroegde persconferentie aan.

"Het aantal besmettingen loopt zo hard op dat we dreigen achter het virus aan te lopen", zei Rutte. De regionale aanpak wordt tijdelijk losgelaten, maar het kabinet hoopt daar wel snel naar terug te kunnen keren. "Voor een paar weken moeten we nationaal."

Een aantal maatregelen was eerder op de dag al uitgelekt. In de horeca moeten de lichten om 21.00 uur aan en gaat de tent een uur later dicht. Verder moet thuiswerken de norm worden. Werkgevers die er niet aan meewerken riskeren uiteindelijk zelfs tijdelijke sluiting, als het kantoor een besmettingsbron wordt.

Binnen mogen nog maar dertig personen samen zijn. Thuis wordt aangeraden nog maar drie gasten te ontvangen (kinderen tot 13 jaar vallen hier niet onder). Tenslotte mag er geen publiek meer bij sportwedstrijden aanwezig zijn.

De groepsgrootte buiten gaat naar maximaal 40 personen. Er gelden wel een aantal uitzonderingen zoals bij demonstraties, culturele instellingen, dierentuinen en bedrijven. Vorige week gaf het kabinet al aan scholen zo lang mogelijk open te willen houden.

Mensen wordt gevraagd zo weinig mogelijk te reizen. Je mag wel op herfstvakantie gaan, zei Rutte. "Als je wilt uitpuffen moet dat kunnen." Maar eenmaal op je vakantielocatie blijf je daar en ga je bijvoorbeeld niet "funshoppen".

Beide bewindslieden benadrukten dat mensen zich aan de basisregels moeten houden. Dat gebeurt nu onvoldoende. Daarom probeert het kabinet het aantal contactmomenten van mensen te beperken. Als het niet werkt moeten we terug naar de lockdown van maart, waarschuwde zorgminister Hugo de Jonge.

Mondkapjes

Het kabinet adviseert klanten om in winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mondkapjes te dragen. In deze drie steden stijgt het aantal coronabesmettingen snel, tot grote zorg van het kabinet.

Premier Mark Rutte zei maandagavond tijdens de persconferentie dat het dragen van mondkapjes geen verplichting is, maar dat winkeliers wel klanten mogen weigeren die geen mondkapje willen dragen.

Aan het OMT vraagt het kabinet verder een advies over bredere inzet van mondkapjes.

Geen publiek

Bij alle wedstrijden in het betaalde voetbal zit vanaf dinsdag 18.00 uur minimaal drie weken lang geen publiek meer op de tribune. Ook bij andere sportwedstrijden zijn voorlopig geen supporters welkom. Ook amateurs en jeugdige sporters moeten hun wedstrijden minimaal drie weken achter gesloten deuren afwerken, zonder publiek langs de kant. Daarna wordt bekeken of de maatregelen voldoende resultaat hebben opgeleverd of dat ze verlengd moeten worden.

"Het is niet dat de sector het slecht doet", zei premier Mark Rutte over de sportbranche. "Maar we hebben het virus niet voldoende kunnen terugdringen. Alle spelers, profs en amateurs, en toeschouwers leiden tot veel reisbewegingen en sociale contacten. We kunnen blijven sporten, maar even zonder aanmoedigingen vanaf de kant en de tribunes. De sportkantines gaan dicht."

Clubs uit het betaalde voetbal mochten in de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen weer een beperkt aantal toeschouwers toelaten. De fans kregen wel het dringende advies om afstand te houden en niet te nadrukkelijk mee te leven. Dat lukte over het algemeen heel aardig, enkele incidenten daargelaten.

Het weren van alle toeschouwers is een nieuwe klap voor het betaalde voetbal, dat het afgelopen seizoen ook al veel inkomsten moest missen omdat de competities voortijdig werden afgebroken. Ajax, de club met het grootste stadion, miste in de eerste twee thuisduels van de competitie opgeteld maximaal 3 miljoen euro aan inkomsten omdat er slechts 12.000 fans welkom waren, zo rekende algemeen directeur Edwin van der Sar uit.

Ook andere sporten konden de afgelopen weken de inkomsten van betalende toeschouwers goed gebruiken. Amateurclubs zagen de inkomsten uit hun kantines weer toenemen doordat er weer fans welkom waren bij wedstrijden van senioren- en jeugdteams

In de eredivisie staat komend weekeinde de vierde speelronde op het programma. Daarna ligt die competitie twee weken stil vanwege interlandvoetbal. In de Keuken Kampioen Divisie voetballen ze wel gewoon door als het Nederlands elftal en andere landenteams in actie komen. Ook in andere sporten lopen de competities voor senioren- en jeugdteams de komende weken gewoon door.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.