Lockdown weerhoudt Israëli niet van demonstreren

De strikte lockdownmaatregelen om het coronavirus te beteugelen, weerhouden de Israëli er niet van te demonstreren tegen premier Benjamin Netanyahu. Duizenden gingen zaterdag na zonsondergang opnieuw de straat op om hun afkeer te tonen van de persoon Netanyahu en zijn beleid.

Netanyahu probeerde de wekelijkse protestmarsen en -bijeenkomsten te verbieden uit gezondheidsoverwegingen, maar slaagde er niet in dat voorstel tijdig door het parlement te loodsen. De betogers kregen daardoor bij politieblokkades, opgeworpen ter controle op niet-noodzakelijk reizen, vrije doorgang ook al waren ze meer dan een kilometer van huis.

Doordat de actievoerders niet werden tegengehouden, konden ze ook per auto de woning van Netanyahu bereiken om zijn vertrek te eisen. Bovendien bezetten ze zoals eerder deze zomer viaducten over de snelweg van Jeruzalem naar Tel Aviv - in deze beide steden was de opkomst het grootst - en belangrijke verkeersknooppunten elders. De demonstranten droegen mondkapjes en hielden onderling voldoende afstand.

In Israël kwamen er zaterdag 9200 nieuwe besmettingsgevallen bij. In totaal zijn het er nu meer dan 227.000. Het dodental door Covid-19 liep met 29 op tot 1441.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.