Honderden lezers reageren op stelling ’Vervang Tata Steel door kerncentrale’. ’Onverantwoord! Zoek een oplossing op zee’

IJmond

Op de stelling op de opiniepagina ’Vervang Tata Steel door kerncentrale’ reageerden afgelopen dagen circa 550 lezers. Een ruime meerderheid van 72 procent is het oneens met de stelling en vindt dat Tata niet vervangen moet worden. Toch ziet 28 procent het wel zitten. Zo wordt er in de reacties meerdere keren geopperd dat Tata Steel geen lange toekomst meer heeft.

Iemand die de toekomst van Tata Steel somber inziet maar de vervanging door een kerncentrale niet ziet zitten is Tineke Zeeuw uit IJmuiden: „Tata weg gaat uiteindelijk echt gebeuren, maar een kerncentrale in zo’n druk gebied van Nederland is onverantwoord. Vanuit IJmuiden moeten we de oplossing op zee zoeken.”

Ook Frits Staals is het oneens met de stelling en vindt de locatie niet geschikt voor een kerncentrale: „De locatie is niet geschikt en daarnaast is staal van strategisch belang.”

Jehannus Ros vindt het nog te vroeg om na te denken over het vervangen van Tata Steel. „Pas als Tata sluit zou het moeten worden besloten. Het is beter om Tata om te vormen of gunstig te verhuizen. Kerncentrales kunnen op de plekken waar nu energiecentrales staan gebouwd worden en gebruik maken van de infrastructuur.”

Arthur Grooten uit Oegstgeest vindt het vervangen van Tata door een kerncentrale niet logisch: „ Tata Steel IJmuiden behoort tot de top drie van de wereld qua staal maken met de minste milieuvervuiling. Als het bedrijf hier stopt, zullen ze ergens anders in de wereld hetzelfde staal gaan maken met meer milieuvervuiling tot gevolg. Het genoemde verlies (925 miljoen euro), betreft het totale verlies van Tata Steel Europe. Tata Steel Nederland heeft slechts 70 miljoen euro verlies geleden in deze barre tijden en is in principe zeer winstgevend. Daarnaast werken bij een kerncentrale maar een beperkt aantal mensen. Per saldo raken dus veel mensen hun baan kwijt.”

Banen

Ook veel andere stemmers maken zich zorgen om de banen in het gebied. Zo schrijft Peter van der Lans uit Heemskerk dat hij zich verbaast over de vergelijking: „Vervang 9000 banen bij Tata Steel voor maximaal 35 bij een kerncentrale. Er is overigens wel genoeg ruimte op het terrein om een kerncentrale neer te zetten.”

Wat verder opvalt is dat veel mensen die oneens hebben gestemd op de stelling wel voorstander zijn van een kerncentrale. Jan Kerssens uit Akersloot is voorstander van een gecombineerd terrein: „Kernenergie om schone stroom te produceren. Deze stroom kan voor een deel gebruikt worden om waterstof te maken. Hiermee kan Tata duurzaam staal maken. Zo behoudt je de werkgelegenheid en pak je de CO2-reductie werkelijk aan.

Joop Luster lijkt zich bij dat plan aan te sluiten: „Hoogovens uitbreiden met een kerncentrale om elektro-staal te maken en inzetten op het recyclen van staal. Ook inzetten op waterstoftechniek en deze gebruiken voor het verwarmen van woningen via een aangepast aardgasnet.”

Naamgenoot Joop Wensink uit IJmuiden brengt zijn boodschap kort en bondig: „Kernenergie? JA! Staalindustrie in de IJmond? OOK JA!”

Stemmers die het eens waren met de stemming zien Tata Steel over het algemeen graag verdwijnen. Zo ook Marco Schaap. „De stankoverlast en zwarte ramen verdwijnen. Krijgen er schone stroom voor terug, dus het is een win-win situatie.”

Mats Dekker uit Sint-Pancras is van mening dat Tata Steel zijn houdbaarheid voorbij is. „Nederland is gewoon te klein en te duur geworden voor een fabriek als Tata. Ik vind het prachtig mooi en zou het zonde vinden als het verdwijnt, maar het is nu eenmaal niet meer een geschikte locatie om staal te produceren.”

Olie

Ook uit Almere kwam er een reactie binnen. Chris Broere is voorstander van de kerncentrale op de plek van Tata Steel en denkt dat veel werknemers hun baan kunnen behouden. „Kernenergie zal in de toekomst sowieso nodig zijn voor onze energievoorziening, want olie en gas raken op. Windmolens leveren geen energie van betekenis, 1 kerncentrale van 1600 MWatt vervangt nu alle windmolens die we hebben.”

Tot slot zijn er ook meerdere mensen die een nieuwe locatie aanwijzen voor een kerncentrale. Zo zien Stefan Laan en T. Moons het wel zitten om een reactor bij Wijk aan Zee te bouwen: „Een mooie Thorium-reactor zou best een goede oplossing kunnen. Rond het dorpsplein in Wijk aan Zee is ruimte zat.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.