Verpleegkundigenbond overweegt juridische stappen om RIVM-richtlijn mondkapjes in ouderenzorg

Amsterdam

De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91 overweegt juridische stappen nu het RIVM heeft erkend dat schaarste mede een rol heeft gespeeld bij de richtlijn voor het dragen van mondkapjes in de ouderenzorg.

De vakbond reageert ’geschokt’ op het bericht van Nieuwsuur hierover, en wil spoedoverleg met de verantwoordelijke ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Tamara van Ark (Medische Zorg).

,,Dit is onvoorstelbaar’’, zegt Stella Salden, voorzitter van NU’91. ,,De gezondheid van verpleegkundigen en verzorgenden is in gevaar gebracht. Ze zijn onnodig blootgesteld aan het risico om ziek te worden of patiënten te besmetten. Het niet kunnen beschikken over voldoende mondmaskers heeft gezorgd voor veel emotionele en psychische druk. Schandelijk dat er zo wordt omgesprongen met deze beroepsgroep. Ze zijn terecht woedend over dit nieuws’’, aldus Salden.

Ook vanuit verschillende zorginstellingen wordt er op het nieuws gereageerd. Bij Topaz, die instensieve zorg verleent in allerlei instellingen in onder meer Leiden en Katwijk zijn er geen directe zorgen om onbeschermd contact.

De woordvoerder zegt dat hun zorgmedewerkers nooit zonder mondkapje hebben gewerkt met mensen die mogelijk besmet zijn. ,,Als er een vermoeden is van een besmetting bij een cliënt doet de arts een coronatest en wordt de cliënt op de eigen kamer verzorgd in beschermende kleding, dus met onder meer een mondneusmasker.’’

Als de testuitslag positief is, dan gaat de hele afdeling in isolatie, aldus de woordvoerder. ,,Alle medewerkers dragen op die afdeling beschermende kleding, handschoenen, een bril en een speciaal mondneusmasker. Onze medewerkers hebben dus nooit onbeschermd contact met een bewezen cliënt met corona. Ook niet als dit kortdurend is.”

Bij het Haarlemse Zorgbalans sluiten ze zich aan bij de reactie van branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ. Die reactie is dat het niet goed is wat er is gebeurd. ,,Belangrijk dat RIVM transparant is over richtlijnen en keuzes. We vinden het niet goed dat dit niet is gebeurd’’, zegt woordvoerder van ActiZ. Over eventueel verdere stappen of een uitgebreidere verklaring, kon de woordvoerder nog niets zeggen.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.