Na een levenslange liefde voor vintage heeft Tabitha Sleur met Via Tab eindelijk haar eigen winkel
Tabitha Sleur heeft een levenslange liefde voor vintage.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Tabitha Sleur had altijd al wat met tweedehandskleding. ,,Zelfs mijn bruidsjurk was tweedehands”, vertelt ze in haar nieuwe winkel Via Tab aan de Wagenweg in Haarlem. Haar zaak zit op de plek waar tot eind augustus Via Mi was gevestigd.
,,Ik woon even verderop en kwam hier regelmatig. Ik wist dat Grace Raasveldt wilde stoppen. In januari was ik mijn baan kwijtgeraakt. Voor mij was het niet de bedoeling om de winkel over te nemen, maar ik wilde wel heel graag de locatie. Ik maakte daar een grapje over, waarna we in gesprek raakten over de overname.”
Voor Sleur is de opening van haar eigen winkel ook wel een terugkeer naar waar het ooit begon. ,,Ik heb de detailhandelschool gevolgd en een periode een winkel gerund.” Nu heeft ze voor het eerst een eigen zaak.
In de paar weken tussen de sluiting van Via Mi en de opening van Via Tab is hard gewerkt. In de winkel ligt een nieuwe vloer en de rekken raken zo langzamerhand gevuld met de kleding die in amper een paar weken tijd is ingebracht.
,,We hebben dit binnen twee weken binnengehaald. Ik had flyers uitgedeeld in Heemstede en Aerdenhout, en we hebben ophaalavonden georganiseerd. Veel vrouwen met een baan willen wel kleding inbrengen, maar hebben niet de tijd om dat ook nog eens langs te brengen.”
Daarmee verraadt Sleur ook wat voor kleding ze graag in haar winkel ziet hangen: kwalitatief goede kleding die nieuw best wat meer gekost mag hebben. ,,Al richt ik me zeker ook op jongeren. Want je ziet dat die een jurkje van de Zara makkelijk combineren met een duurder merk.”
Ze heeft de afgelopen niet alleen hard gewerkt om de inrichting van de winkel af te maken. Er is ook veel tijd gaan zitten in de administratie op orde brengen. Mensen die kleding inbrengen geven het in consignatie. ,,Ik vind het spannend dat dat allemaal goed gaat, want het gaat ook om het vertrouwen van de klanten.”
Er is duidelijk veel belangstelling voor het openen van een tweedehandswinkel in de stad. Onlangs opende ook Appel en Ei haar deuren aan de Kruisweg. ,,De belangstelling groeit en dat is mooi, ook vanwege de duurzaamheid. Ik wil me onderscheiden door de personal touch. Ik kan goed setjes maken en zien wat bij elkaar past. Als ik mijn klanten eenmaal ken, dan weet ik ook welke merken ze leuk vinden’’, vertelt ze.
Dat duurzaamheid een rol speelt voor Sleur is ook in de winkel te zien. Er staat een rek met nieuwe kleding van een vrouw die een winkel had in duurzame mode. ,,Dat kwam toevallig op mijn pad. Ze bood me dat aan.”
Het is mooi als kleding wordt hergebruikt, vindt ze. ,,Het is jammer als het ongedragen in de kast blijft hangen.”