Caprera blij met akkoord gemeenteraad over versterkte popmuziek; bands als Bløf en De Dijk mogen terugkeren naar Bloemendaal

Niet alleen wil de politiek minder concerten, het wil ook minder bastonen.© Archieffoto

Annemieke Windt, Jaap Timmers
Bloemendaal

Openluchttheater Caprera is opgetogen over het besluit van de Bloemendaalse gemeenteraad twaalf versterkte popconcerten toe te staan. „We zijn hier blij mee”, reageert programmeur Peter van der Heyden desgevraagd. „We hebben hiermee duidelijkheid. We kunnen nu prima werken binnen de grenzen van de geluidsbepalingen.”

Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met het voorstel van het college om het aantal geluidsdagen van het theater van vijf naar twaalf te verhogen. Daarmee komt, aldus raadslid Sacha Kuijs (D66) na jaren een einde aan een ’rare situatie van gedogen’. In de praktijk organiseerde Caprera tijdens het seizoen 25 popconcerten, veel meer dan in de APV was opgenomen.

Volgend seizoen mogen er alleen op zaterdagen popconcerten worden georganiseerd en is geluidsoverlast op zondag uit den boze.

Liefst 1819 mensen brachten online hun stem uit op de stelling van Haarlems Dagblad ’Versterkte popmuziek moet mogelijk blijven in Theater Caprera’. Van de deelnemers stemde 92 procent voor en 8 procent tegen.

Bastonen

D66, GroenLinks en de VVD dienden samen een amendement in waarin ze niet alleen pleiten voor minder popconcerten, maar ook voor een begrenzing van de bastonen van de concerten en beter handhaven mocht er toch geluidsoverlast zijn.

Wat GroenLinks betreft is het aantal van twaalf concerten nog niet de ondergrens. „Misschien gaan we in de toekomst naar nog minder geluidsdagen, maar laten we dit eerst een jaar proberen”, zei Richard Kruijswijk van die partij.

Keerzijde

Voor de partijen is het ingrijpen in de geluidsoverlast van het theater het zoeken naar een goede balans tussen de belangen van het theater en haar bezoekers en de omwonenden die niet alleen met het geluid van het theater, maar ook van de hockeyvelden te maken hebben. „Het succes van Caprera heeft een keerzijde”, aldus Wim Brussaard van de VVD.

Lees ook: Caprera in Bloemendaal heeft twaalf popconcerten nodig om te overleven | Commentaar

Bij Caprera is een minimum van twaalf versterkte popconcerten nodig om de exploitatie van het theater rond te krijgen.

Voor de partijen VDB, Liberaal Bloemendaal en Hart voor Bloemendaal was dat geen reden om de omwonenden in de herrie te laten zitten. „Caprera was ooit een kleinschalig theater. Het moet de eigen broek ophouden en anders moeten de prijzen van de kaartjes maar omhoog”, zei Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal.

Boem-boem

Programmeur van Caprera Peter van der Heyden: „De aanvullende eis dat we tot 23.00 uur muziek hebben, is prima. Daaraan voldeden we al. Dat we ook lage tonen beperken, is voor ons geen probleem. Het boem-boem-boemgeluid treedt vooral op bij dancefeesten, die hebben we toch al niet.”

De ontheffingen gelden een volle dag. Dit biedt de mogelijkheid twee concerten op een dag te geven. Wat niet automatisch wil zeggen: tweemaal per dag herrie, aldus Van der Heyden. „Als we contracten met bands afsluiten, moeten ze akkoord gaan met de geluidsbeperkingen.”

Bløf en De Dijk

De coronacrisis heeft een positief effect op de geluidskwestie in en om Caprera. Er werden dit jaar meer akoestische optredens gegeven, en bij minder publiek op de tribune wordt het geluid ook minder hard uitgestuurd. „De bands reageerden enthousiast. Ze gingen terug naar de essentie van hun liedjes; de show is minder belangrijk geworden. Dat geeft ons de alle kans volgend jaar bands als Bløf en De Dijk weer te boeken.”

Lees ook: Kritische Bloemendalers tot de tanden gewapend in kwestie geluid theater Caprera. ’In de zomer is het elk weekend raak’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.