Premium

Jubileum voor Oscarwinnaar Antonia. De samenwerking tussen Van Ammelrooy en Marleen Gorris schuurde. ’Grote desillusie dat ik niet naar de Oscarceremonie mocht’ [video]

Willeke van Ammelrooy als de onverzettelijke titelheldin in ’Antonia’, de Nederlandse Oscarwinnaar die een kwart eeuw geleden z’n première beleefde.
© Foto First Look

Deze maand is het 25 jaar geleden dat de Nederlandse film ’Antonia’ in première ging. Hoofdrolspeelster Willeke van Ammelrooy haalt herinneringen op aan het plattelandsdrama, dat in 1996 de Oscar voor Beste Buitenlandse Film zou winnen. „Toen ik de film laatst terugzag, dacht ik: hé meissie, ’Antonia’ is eigenlijk een fantastische rol van je geweest.”

„Tjemig, dat is wel even schrikken, hoor!” roept Willeke van Ammelrooy (76) vanuit Zuid-Frankrijk door de telefoon, als we de actrice spreken over haar jubilerende meesterwerk uit 1995. „Antonia 25 jaar, wat gaat de tijd snel! Als ik nu in de spiegel kijk, zie ik weer de oude Antonia. Alleen zonder pruik, want inmiddels ben ik zelf grijs geworden.”

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.