Duitsland verklaart Zuid- en Noord-Holland tot risicogebied

© Hollandse Hoogte / ANP
BERLIJN

Door het toegenomen aantal nieuwe coronabesmettingen heeft de Duitse regering de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland tot risicogebied verklaard. Het federale Robert Koch Instituut (RKI), de evenknie van het Nederlandse RIVM, publiceerde woensdag een bijgewerkte lijst van corona-risicogebieden.

Reizigers die uit de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland komen, moeten zich bij aankomst in Duitsland preventief laten testen en daarna 14 dagen in Duitsland in zelfquarantaine te gaan. Voor reizigers uit andere Nederlandse provincies geldt dit niet. Nederlanders uit Noord-Holland en Zuid-Holland die door Duitsland naar andere landen als Polen reizen, hoeven niet in quarantaine of getest te worden. Ze kunnen dan niet overnachten en moeten doorrijden, is te lezen op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een woordvoerster van de Koninklijke Horeca Nederland had woensdagavond "nog geen signalen" dat Duitsers die in Nederland verblijven opeens terug willen. Het is nog maar net bekend, misschien dat er donderdag meer over bekend is, zei ze.

Het centrale Duitse criterium voor classificatie als risicogebied is in welke staten of regio's de afgelopen zeven dagen meer dan 50 nieuwe besmette mensen per 100.000 inwoners waren. Ook Wenen en Boedapest kwamen op de lijst van risicogebieden te staan.

Meestal volgt kort na de classificatie als risicogebied een bijbehorende reiswaarschuwing van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo'n reiswaarschuwing gaat verder: hoewel het geen verbod is, moet het een aanzienlijk afschrikkende werking hebben. Het heeft echter ook een positieve kant voor de consument: het stelt reizigers in staat boekingen kosteloos te annuleren.

België ging eerder op de dag nog een stapje verder. Dat land gaf beide Nederlandse provincies vanaf vrijdagmiddag code rood. Wie na een verblijf van minstens twee dagen vanuit deze provincies naar België reist, moet een coronatest ondergaan en in quarantaine.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.