Stemmingmakerij in Haarlemse Pletterij van duo Zeq-Attack en Robert Jan Stips

Optreden van Zeq-Attack met als gast Robert Jan Stips in de Pletterij.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Haarlem

„De improvisaties zijn wat uitgekristalliseerd”, merkte Robert Jan Stips maandagavond in De Pletterij droogjes op bij aanvang van het concert waarbij hij zou improviseren met het Haarlemse duo Zeq-Attack. Even later werd duidelijk wat hij bedoelde. Nogal wat stukken bleken grotendeels op bladmuziek vastgelegd.

Haarlemmer Ernst Oosterveld is een pionier met betrekking tot computerprogrammatuur voor musici. Zo ontwikkelde hij de midiMorph, een muzikaal vertaalprogramma dat de gespeelde klanken van een instrument digitaal kan omzetten in die van een ander instrument. Daarnaast is hij componist van serieuze eigentijdse muziek, waarbij het concept en vormexperiment hoog in het vaandel staan. Geen man die voor ’lekkere deuntjes’ kiest.

Samen met contrabassist Quirijn Altena, die eveneens met midiMorph werkt, vormt hij Zeq-Attack’. Onder de titel ’Stemmingmakerij 2020’ zouden zijn afgelopen voorjaar vier keer een muzikale gast in De Pletterij ontvangen om muzikaal mee te sparren. Na twee afleveringen brak de lockdown de concertreeks echter af.

Die werd maandag onder anderhalvemetervoorwaarden alsnog voortgezet met de derde en meest opmerkelijke gast uit de serie: popmuzikant Robert Jan Stips, bekend van onder meer Supersister, de Nits en Golden Earring. Dat levert een ander concert op dan de eerste twee in de serie, in februari en maart van dit jaar.

In De Pletterij bleek onmiddellijk dat Stips gewend is om zich als muzikant tot het publiek te richten. Voor Oosterhuis en Altena lijkt alleen de muziek te bestaan. Nu is die ook wel degelijk complex. ’Héél veel nootjes’, zoals Stips na afloop opmerkt. Voor alle drie is het optreden een onmiskenbare oefening in partituren turen.

Van Oosterveld wordt onder meer een handvol stukken uit zijn recente cyclus ’Jaarringen 35’ gespeeld en die zijn abstract, maar zeker niet ontoegankelijk. Robert Jan Stips bracht een handvol liedjes van zijn vorig jaar verschenen album ’Retsis Repus’ mee, waarmee hij oktober 2019 nog in het Patronaat te horen was onder de naam ’Supersister Project’. Maar in deze triobezetting, waarbij ook de midiMorph wordt ingezet krijgen nummers als ’I am you are me’ en ’Max Exo’ toch weer een andere draai, al blijft het ’popgevoel’. Gelukkig maar.

Volgende week maandag, 7 september, de laatste aflevering in de Stemmingmakerij-serie. Dan met saxofonist David Kweksilber als gast. Dat wordt heel anders, maar ongetwijfeld weer met veel noten en partituren.

Gezien: ’Stemmingmakerij’ met Zeq-Attack en Robert Jan Stips. Maandag 31 augustus, Pletterij, Haarlem

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.