Rinus van Kalmthout geeft goede start tijdens debuut Indy 500 geen vervolg: Hoofddorper 20e na fout bij pitstop

Indianapolis

Even reed Rinus van Kalmthout op een derde plek tijdens de prestigieuze Indy 500. Een fout tijdens de pitstop kostte hem de kans op een goede eindklassering. Hij eindigde zijn debuut op de twintigste positie.

Van Kalmthout maakte vorige week grote indruk tijdens het kwalificatieweekend van de legendarische race. Zijn auto was erg snel en hij plaatste zich als vierde voor de race. Bij de kenners werd hij zelfs gezien als outsider voor de overwinning.

Na de start viel Van Kalmthout terug naar de vijfde plek. Na een crash van James Davison, een zogeheten caution, kwam de safetycar de baan op. Van Kalmthout profiteerde optimaal bij de herstart en ging zowel Ryan Hunter-Reay als Marco Andretti voorbij.

Mis ging het voor de Hoofddorper toen hij vanaf plek drie na 64 ronden de pitsstraat inging. Van Kalmthout had te veel snelheid en raakte de muur. Bij het wegrijden sloeg tot overmaat van ramp zijn motor af. Voor het raken van de muur kreeg de debutant een ’stop & go penalty’. Na deze straf, waarbij de negentienjarige coureur door de pitstraat moest rijden, keek ’Veekay’ aan tegen een achterstand van twee rondjes.

In de daarop volgende ronden wist Van Kalmthout te profiteren van situaties met de safetycar. Als de coureurs in de ’leading lap’ een pitstop maakten, reed hij door. Hierdoor wist hij het rondje goed te maken.

De race werd gekenmerkt door vele crashes. Met nog elf rondjes te rijden raakte Spencer Pigot de muur. Hierop besloot de organisatie de race te neutraliseren en werd er gefinisht achter de safetycar. De wedstrijd werd gewonnen door Takuma Sato. De 43-jarige Japanner won de Indy 500 eerder in 2017.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen