Zuid-Afrika heft lockdown op na daling coronabesmettingen

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft zaterdag de lockdownmaatregelen vanwege de coronavirusuitbraak opgeheven. Hij zei dat alles erop wijst dat Zuid-Afrika het hoogtepunt van Covid-19-infecties had bereikt.

In een televisietoespraak zei Ramaphosa dat de regering een einde zou maken aan het verbod op alcohol en tabak, restaurants en cafés zou toestaan weer normaal te werken, onder strikte hygiënevoorschriften, en het verbod op reizen tussen provincies zou opheffen.

De verkoop van alcohol was verboden om de druk op ziekenhuizen te verlichten, waardoor artsen op de spoedeisende hulp zich op coronapatiënten konden concentreren in plaats van op verkeersongevallen en andere aan drank gerelateerde verwondingen.

Gezondheidseffecten

Tabaksproducten werden aan banden gelegd vanwege de gezondheidseffecten van roken en het risico van besmetting tussen mensen die sigaretten delen.

Ramaphosa zei dat de daling van het aantal besmettingen en mensen die herstellen "de druk op onze gezondheidsfaciliteiten aanzienlijk hebben verminderd". Maar hij waarschuwde dat infecties weer gemakkelijk kunnen toenemen als mensen niet waakzaam blijven. De beperkingen op internationale reizen blijven wel van kracht, aldus de president.

Zuid-Afrika telt meer dan een half miljoen bevestigde besmettingen, maar de aantallen nieuwe infecties nemen de afgelopen twee weken af. Het land stelde op 27 maart een landelijke lockdown in om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.