Premium

De ’softies’ zijn ineens het grote voorbeeld in de turnwereld: op bezoek bij vereniging Turnz, waar wél ruimte is voor menselijkheid. ’Ik zag ongelukkige kinderen en dacht: zo wil ik het niet’

Claudia Werkhoven helpt een handje tijdens de training. ,,Als iets goed is, moet je dat ook benoemen.’’
© Foto Erik Rietman

Wolther Kooistra zegt het met een diepe zucht: „Deze sport is verdorie zo ontzettend mooi.” De turnsport waarin de Haarlemmer al 33 jaar werkzaam is als coach, ligt onder vuur. Dat doet pijn. Afgelopen week deed de trainer van Turnz Amsterdam Gymnastics als eerste vrijwillig een stap opzij om het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de turnsport vrij baan te geven. „Het moet beter. En het kan ook beter.”

Hij zegt het aan het einde van het gesprek in de bloedhete vergaderzaal van Sportcentrum Ookmeer. Zijn vrouw en coachpartner Claudia Werkhoven is inmiddels naar de trainingszaal gegaan, want de middagtraining is begonnen. In de zaal komt Kooistra sinds een week niet meer. Dat is gek voor iemand die drie decennia meer dan fulltime tussen de toestellen en het ronddwarrelende magnesium heeft gestaan. „Wat ik nu doe? Een beetje golfen. En plannen maken voor wat we als Turnz willen in de toekomst. Want ook bij ons kan het beter.”

Meer nieuws uit Sport