Steeds meer profhonkballers actief in Nederlandse competitie omdat er in VS niet gespeeld mag worden

Haarlem

Steeds meer Nederlandse profhonkballers zoeken hun heil in de Nederlandse competitie. Ademar Rifaela, die in Oranje met de nodige homeruns furore maakte tijdens het Europees kampioenschap in 2019, is aangesloten bij de selectie van Quick Amersfoort.

Donny Breek en Tom de Blok spelen dit seizoen noodgedwongen voor Amsterdam. Beide werpers hadden dolgraag in de lagere regionen van de Amerikaanse profcompetities gegooid in de hoop promotie naar een hogere klasse te maken. Maar door de corona uitbraak is een volledige streep gezet door het Minor League seizoen en dus zijn ze al blij dat ze in de Nederlandse hoofdklasse wel in actie mogen komen.

Arij Fransen kan een keer per weekeinde worden ingezet bij HCAW als closer. Het drietal Nederlandse werpers heeft namelijk van hun Amerikaanse werkgevers de nodige restricties qua te werpen ballen meegekregen zodat ze niet opgebrand kunnen raken. En dan hopen dat er volgend seizoen wel een nieuw avontuur in de States mogelijk is. Er zijn meer profhonkballers die de oversteek naar Europa maken om in ieder geval te kunnen honkballen. Zo kwamen Dashenko Ricardo en Darryl Collins bijvoorbeeld naar Neptunus.

Award

Recent werd dus bekend dat Rifaela ook op de Nederlandse velden te zien is. Hij debuteerde donderdag voor Quick in de door regen gestaakte ontmoeting tegen Twins. De 25-jarige honkballer uit Curaçao werd vorig jaar onderscheiden met de Guus van der Heijden Award, voor de meest talentvolle international van onder de 23 jaar.

Rifaela zat aan het begin van het seizoen nog zonder club nadat hij vorig jaar werd afgeserveerd door de Baltimore Orioles, waar hij zeven seizoenen voor speelde. Hij bereikte het triple A niveau. Bij Quick wordt hij herenigd met zijn neef Jhan Rifaela, die na afloop van het vorige seizoen de overstap maakte van landskampioen Amsterdam naar Quick.

Naast een overstap naar de Nederlandse competitie kiezen verschillende, met name Antilliaanse honkballers, ook voor Italië. Eugene Helder en Randolph Oduber komen bijvoorbeeld bij Bologna Ray-Patrick Didder tegen. Ook Hendrik Clementina speelde voor de Italiaanse landskampioen maar besloot na zes wedstrijden, waarin hij drie homeruns sloeg, om persoonlijke redenen terug te keren naar Curaçao.

Waar verschillende clubs zich dus de afgelopen weken wisten te versterken met (voormalige) profhonkballers konden Hoofddorp Pioniers en DSS/Kinheim geen nieuwe spelers aan zich binden.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen