Premium

Veel verbeelding helpt bij de Haarlemmermeerse Verhalenpalen: hoor het gegil als een rat of snoek wegschiet

Elise van Melis bij Verhalenpaal Geus, op de plek waar Govert ’t Hoen tijdens de tachtigjarige oorlog de Spanjaarden tegenhield.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Cruquius

Ze hoort het opgewonden gejoel van zwemmende kinderen, het gegil als ze een rat of snoek zien wegschieten in het water. Het baltsgedrag van de plagende jongens, de stoïcijnse respons van de meisjes die allemaal een badmuts dragen. Als Elise van Melis haar ogen sluit, komen de taferelen in het Dokter Nanningabad zo tevoorschijn. Een ander ziet vanaf het bruggetje op het Hoofddorpse Wilsonpad niet meer dan een donkere sloot met een betonnen rand.

De directeur van Haarlemmermeermuseum De Cruquius geeft het onmiddellijk toe. Om optimaal te kunnen genieten van de zogeheten Verhalenpalen, is enig imaginerend vermogen mooi meegenomen. Want veel van de lokale geschiedenis is verdwenen. Zoals dit bijzondere natuurzwembad in het Achterkanaal tegen de Geniedijk aan dat in 1932 mede door de plaatselijke huisarts Nanninga werd gesticht. Goed voor lijf en leden, de jeugd moest meer bewegen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.