Premium

’Sonei kon in een beest veranderen’

Kampcommandant van Tjideng Sonei tijdens het proces waarin hij ter dood veroordeeld werd. De tolk leest de aanklacht voor.
© Foto Niod
Amsterdam

Erna Berg uit Zoeterwoude lijkt het vanzelfsprekend dat de gevangenen in de jappenkampen een hekel aan Japanners hadden. Haar moeder was met zeven kinderen en een kinderjuf in Tjideng ondergebracht. Haar vader zat in een ander kamp. „Maar het was oorlog en ongeveer overal waar een land bezet was, was het vreselijk. En als het niet bezet was, zoals in Engeland, werd er uitgebreid gebombardeerd en zo. Oorlog is vreselijk en ik begrijp niet dat het nog steeds bestaat!”

Zij heeft het er echter moeilijk mee, dat Sonei, de Japanse kampcommandant, wordt afgeschilderd als een buitengewoon wreed mens en dat hij na de oorlog als oorlogsmisdadiger is geëxecuteerd. „Er zijn in Tjideng geen openbare terechtstellingen geweest, er is niemand doodgeslagen, de meisjes zijn niet als troostmeisjes onder de soldaten verdeeld. Ik had een bijzonder mooi zusje, zij was 14 of 15...” Uiterst onplezierige strafmaatregelen waren er wel: zoals gedwongen veel te lang in de zon staan, geslagen en kaalgeschoren worden, een of meer dagen geen eten. „Niet bepaald aardig van Sonei, maar als je weet dat hij een psychische stoornis had en het bewind moest voeren - van degenen van wie hij weer zijn bevelen ontving – over een kamp met 13.000 vrouwen en kinderen, dan lijkt het me voor de hand liggen dat het er niet altijd vriendelijk aan toeging.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.