Premium

Henk Mellink schilderde de verschrikkingen van zich af

Het treffen van de voorbereidingen van de verzoeningsreis naar Japan wordt verbeeld in dit schilderij. De botsende emoties zijn in verschillende kleuren uitgedrukt.
© Schilderij Henk Sigmond Mellink
Heemstede

In 1942 schoot luchtdoelartillerist Henk Sigmond Mellink bij de aanval op de haven van Soerabaja een Japanse bommenwerper neer. ,,Het gevolg was dat de Japanners hoger gingen vliegen, buiten bereik van het luchtdoelgeschut. En dat de schaal van het bombardement daardoor groter werd omdat de bommen niet alleen op de haven, maar ook op andere delen van Soerabaja vielen.’’

Heemstedenaar Jos van Keeken tekende de paradox op uit de mond van zijn overbuurman Henk Sigmond Mellink, die in 1923 als Henk Sigmond in Batavia was geboren en afgelopen maart overleed aan corona, op een maand na 97 jaar oud, in Kennemerduin. Aan het begin van de coronapandemie gingen 24 bewoners van het verzorgingshuis dood aan corona. ,,Was dat niet gebeurd, dan had hij hier nu gezeten en had hij zelf zijn verhaal kunnen doen. Hij was een vitale, zeer sociale man.’’ Juist die amicale omgang met velen, kostte hem waarschijnlijk in het begin van de coronacrisis de kop.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.