Wethouder in de bres voor omwonenden: ’Rijkswaterstaat moet overlast noodpompen beperken’

De noodpompen aan de kade.
© Archieffoto
IJmuiden

De gemeente Velsen wil dat Rijkswaterstaat de overlast van de noodpompen voor omwonenden zoveel mogelijk beperkt. ,,Het is allemaal wel een heel ongelukkig samenloop van omstandigheden’’, vindt wethouder Jeroen Verwoort.

Op de Steigerkade zijn noodpompen geplaatst om een kapotte pomp te vervangen van het gemaal op het sluizencomplex. In totaal komen er 31 van die pompen te staan. Die zijn nodig om bij hevige regenval het overtollige water af te voeren uit noord-west Nederland. Rijkswaterstaat heeft eerder aangekondigd dat het gebruik van de pompen tot overlast gaat leiden. Maar hoeveel? Dat is nog de vraag. Deze maand wil Rijkswaterstaat nog proefdraaien.

Noodzakelijk

Wethouder Verwoort is onaangenaam verrast door de situatie maar heeft zich er bij neer te leggen. ,,Het is noodzakelijk’’, zegt hij over de noodpompen. ,,Anders krijgen we natte voeten.’’ De gemeente gaat wel in gesprek met Rijkswaterstaat om te zorgen dat de overlast beperkt blijft. Rijkswaterstaat heeft de noodpompen op houten vlonders staan op een zandbed om zo de trillingen zoveel mogelijk te dempen.

Verwoort heeft geen oordeel over het falen van een van de pompen waardoor deze exercitie nodig is. ,,Het is niet aan mij om daar iets van te vinden.’’

Onlangs laakte een voormalig onderhoudschef van Hoogovens het onderhoud aan het gemaal door Rijkswaterstaat. Hij noemde de situatie met de noodpompen een ’brevet van onvermogen’. Rijkswaterstaat had een reservepomp moeten aanschaffen, dat niet is gebeurd.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.