Chaos als Verfrollerbrug eenmaal open gaat; schepen varen door rood en sloepjes komen in het gedrang terecht

Bootjes komen de stad ingevaren en zoeken een ligplek.

Bootjes komen de stad ingevaren en zoeken een ligplek.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Leontien van Engelen
Haarlem

De Verfrollerbrug in Haarlem heeft al bijna anderhalve week last van een mankement. Reden voor de gemeente om de brug slechts tweemaal per dag te openen voor het scheepvaartverkeer. Met chaos op het water tot gevolg.

Het is dinsdagmiddag, net na drie uur. Aan de Lieve Vrouwen Gracht, langs de kade van het Spaarne, zitten verschillende mensen in het zonnetje, te wachten op wat komen gaat. Rond tien over drie begint het wat onrustig te worden aan boord van verscheidene boten die afgemeerd liggen. Zij weten dat het moment aanstaande is, want om kwart over drie wordt de Verfrollerbrug voor de laatste keer vandaag geopend. Als je de stad uit of in wil, moet je nu gaan.

Hoewel de slagbomen van de brug nog open zijn en auto’s, voetgangers en fietsers zich er nog overheen bewegen, maken enkele boten zich los van de kade om alvast langzaam op te stomen naar de brug. Het lijken wel vliegtuigpassagiers die direct na de landing hun spullen verzamelen en in het gangpad gaan staan om maar als eerste het toestel te kunnen verlaten.

Geduld is een schone zaak, blijkt ook nu weer, want het duurt toch nog even voor het brugdek omhooggaat. Een rondvaartboot die vanaf de Kampersingel het Spaarne opdraait, bevindt zich ineens tussen ronddobberende motorboten die uiteindelijk richting de Buitenrustbruggen kunnen vertrekken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Motorboten, zeiljachten en sloepjes, alles krioelt door elkaar.

Motorboten, zeiljachten en sloepjes, alles krioelt door elkaar.© Foto Mediahuis/Leontien van Engelen

Vanaf de andere kant komen twee sloepjes de stad binnengevaren, en zoeken laverend tussen hun grotere broers een goed heenkomen. Dan gaat het licht aan de centrumkant op rood en is het de beurt aan de wachtende boten aan de andere kant van de brug. Een stroom aan nieuwe vaartuigen neemt bezit van het water tussen de Verfrollerbrug en de Melkbrug, veelal zoekend naar een plek om af te meren. Het gaat net goed met een sloepje dat zich tussen de boten doorwringt om de Kampersingel op te draaien, om daar bijna in aanvaring te komen met een tegenligger. Nog voor de laatste boot onder de brug door is, komen er vanaf het centrum met gezwinde spoed nog twee motorjachtjes aansnellen die eigenlijk te laat zijn. Dat het verkeerslicht aan hun kant op rood staat deert ze niet. En dat er nog tegenliggers zijn, ook niet. Het gaat allemaal net goed.

Voor de zenuwen van de brugwachters is te hopen dat het defect donderdag verholpen kan worden, zoals de planning is.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.