Steekpartijen en heftig geweld: Boa’s worden dagelijks belaagd door mensen met een kort lontje

Handhavers hebben het zwaar te verduren in coronatijd
© ANP
Haarlem

Het aantal incidenten tegen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) neemt toe. Bijna dagelijks worden deze handhavers belaagd.

Voorzitter Richard Gerrits van de vakbond BOA ACP luidde maandag in het radioprogramma 1 op 1 de noodklok. De boa’s worden uitgescholden en in het gezicht gespuugd, maar ook bijna-steekincidenten en heftige geweldsdelicten doen zich voor. „Het wordt steeds heftiger”, aldus Gerrits.

In deze regio herkent in elk geval de gemeente Haarlemmermeer de situatie zoals Gerrits die schetst. ,,Ook in Haarlemmermeer worden de handhavers geconfronteerd met lange tenen en korte lontjes. Zo hadden we twee maanden geleden een incident waarbij twee handhavers in het gezicht werden gestompt en beiden een hersenschudding opliepen’’, aldus de woordvoerder van burgemeester Marianne Schuurmans, die tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland is.

,,De toegenomen onverdraagzaamheid is voor de gemeente Haarlemmermeer aanleiding voor een pilot met bodycams die onlangs van start is gegaan. We hopen de resultaten van de evaluatie in het najaar te kunnen delen’’, zegt Schuurmans woordvoerder. Door met camera’s op het lijf permanent opnamen te maken van wat een boa allemaal tegenkomt tijdens zijn of haar werk kan het makkelijker worden na afloop van een incident de dader in te rekenen.

Precieze cijfers van de toename van incidenten heeft de landelijke boa-bond niet. Volgens voorzitter Gerrits is wel duidelijk dat er dagelijk steekincidenten en ander geweld op de handhavers af komt. „We zien echt steeds vaker dat mensen steekmiddelen, wapens bij zich hebben, waarmee je andere mensen kunt verwonden.”

Boa’s worden daarom steeds terughoudender met handhaven. Volgens Gerrits worden er wel meer bekeuringen uitgeschreven. „Cijfers daarvan heb ik niet, die liggen bij het openbaar ministerie.”

Gerrits pleit ervoor dat boa’s landelijke bevoegdheden krijgen, zodat ze ook in andere gemeenten kunnen worden ingezet. Recent gebeurde dat in Schiedam, waar het voltallige boa-korps in quarantaine zat. „Dat is opgevangen vanuit Rotterdam. Dat is toen allemaal netjes geregeld met een convenant, maar je bent wel heel kwetsbaar. Wij vinden het dus ook heel belangrijk dat die boa landelijke dekking krijgt. ”

De Nederlandse Boa-bond pleitte vorige week voor landelijke corona-regels. Voorbeeld daarvan is een algemeen geldende mondkapjesplicht. Daar is Gerrits niet voor: „Ik ben het daar niet meer eens. Ik denk dat er een mondkapjesplicht moet komen daar waar dat nodig is. Ik zie geen verschil tussen lokaal of landelijk handhaven.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.