Kust kleurt oranje, dus staak het mondkapjesdebat en draag ze. Voor de zekerheid | Commentaar

De Belgen blijven je soms verbazen. Terwijl Antwerpen in rap tempo is gaan wedijveren met Barcelona voor de titel grootste coronabrandhaard van Europa, kleurt het land de Nederlandse kust dit weekend oranje.

Belgen die in Zeeland, Zuid-Holland of Noord-Holland geweest zijn, krijgen het advies zich te laten testen en uit voorzorg in quarantaine te gaan. Delen van Frankrijk en Zwitserland kregen zelfs code rood. Dat zal de animo voor een strandvakantie in ons land flink temperen.

De nieuwe kleurcode is het gevolg van het stijgende aantal besmettingen in de kustprovincies. Het RIVM meldde dit weekend een recordaantal nieuwe coronagevallen. Amsterdam en Rotterdam voeren de lijst aan. Zeeland zat de laatste weken ook iets boven het landelijk gemiddelde.

Het verlies van toerisme uit België zal zich - vooral in Zeeland - doen voelen. Maar echt zorgelijk wordt het als ook de oosterburen de oranje kaart trekken voor de Nederlandse goudkust. Die annuleringen kunnen onmogelijk goedgemaakt worden door vakantiegangers in eigen land. En de toerismesector heeft het toch al zo zwaar.

Het is daarom onbegrijpelijk dat de enige maatregel die mogelijk nog soelaas biedt tegen het oranjeoffensief, invoering van mondkapjes in gebouwen en op drukke plekken, aan het lokale bestuur wordt overgelaten. Het valt toch niet uit te leggen aan de gemiddelde Duitser dat kapjes in de Kalverstraat en op de Coolsingel verplicht zijn, maar op de Grote Markt in Haarlem en op de Zaanse Schans op zak kunnen blijven. Dus staak het mondkapjesdebat nu zo snel mogelijk. En draag ze. Voor de zekerheid.

Lees ook: België scherpt reisadvies aan en waarschuwt voor reizen naar Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.