Jesper de Jong zet op NK tennis na Robin Haase ook titelverdediger opzij, ook Hillegomse Bente Spee naar finale

Jesper de Jong.
© Archieffoto
Amstelveen

Jesper de Jong gaf zijn verrassende zege donderdag op toernooifavoriet Robin Haase gisteren een goed vervolg. In de halve finale van het NK moest ook titelverdediger Tim van Rijthoven zijn meerdere erkennen in de Hoofddorpse tennisser.

Ook bij de vrouwen staat er een regionale vertegenwoordiger in de finale. De zeventienjarige Bente Spee won in drie sets van Arianne Hartono (3-6, 6-3, 6-3). Eerder in het toernooi zette de Hillegomse, die inmiddels in Heemstede woont, Stephanie Visscher en Sem Wensveen overtuigend opzij.

In de finale neemt Spee het op tegen Richel Hogenkamp. Een tegenstander waar Spee donderdag aan de zijde van Melissa Boyden in het dubbel met ruime cijfers van verloor. Doetinchemse, die aantrad met Quirine Lemoine, trok met 6-2 en 6-1 aan het langste eind.

Het was even omschakelen voor De Jong. De euforie was groot bij de Hoofddorper na de verrassende zege op Haase: 6-4, 6-7, 2-6. ,,Dit is de beste overwinning uit mijn loopbaan’’, liet hij woensdag na de partij optekenen. ,,Het is toch Haase, de beste tennisser van Nederland. Vroeger was ik vaak ballenjongen bij hem en was hij mijn idool, nu zijn we concurrenten.’’

Vorm

Een dag later toonde De Jong zijn goede vorm ook tegen Van Rijthoven. De eerste set trok hij naar zich toe door de tiebreak met 7-3 te winnen, waarna hij met 6-4 de plek in de finale veilig stelde.

In de eindstrijd is Gijs Brouwer zijn tegenstander. Ook de Venhuizer zorgde woensdag voor een verrassing. Hij zette de als derde geplaatste Tallon Griekspoor de voet dwars. De tennisser uit Nieuw-Vennep won nog wel overtuigend de eerste set (6-1), maar kwam in de daarop volgende twee sets net tekort: 5-7, 3-6.

In de halve finale trok Brouwer tegen Jelle Sels (Alphen aan den Rijn) in drie sets aan het langste eind (6-1, 2-6, 6-2). Sels had in de eerste ronde de als tweede geplaatste Botic van de Zandschulp opzij gezet.

In het dubbel eindigde het avontuur voor De Jong in de halve finale. Aan de zijde Bart Stevens was hij donderdag niet opgewassen tegen het duel Griekspoor/Van de Zandschulp. Het als tweede geplaatste duo verloor met 2-6 en 4-6.

Griekspoor en Van de Zandschulp nemen het in de eindstrijd op tegen Sander Arends en David Pel. Het als eerste geplaatste duo won in de halve finale van het koppel Robin Haase/Alec Deckers: 6-3, 6-7, 10-7.

Meer nieuws uit Sport Regionaal