Lange wachttijden voor ’de Verfroller’: defect waardoor brug langzaam open en dicht gaat [update]

De Verfroller in Haarlem heeft een defect waardoor hij slechts langzaam open en dicht gaat.
© Archieffoto Henk Geist
Haarlem

De Langebrug in Haarlem, in de volksmond bekend als de Verfroller, heeft een defect waardoor de brug maar langzaam open gaat en sluit. Dit betekent lange wachttijden voor zowel het gewone verkeer, maar ook voor boten.

Een woordvoerder van de gemeente Haarlem vertelt desgevraagd dat de brug al enige dagen veel minder frequent open gaat voor het scheepvaartverkeer. Slechts twee keer per dag wordt de Verfroller voor het vaarverkeer open gezet. Van maandag tot en met vrijdag is dat om 9.45 en 15.15 uur, op zaterdag en zondag om 11.30 en 17.00 uur.

Dit heeft tot gevolgd dat áls de brug dan wel geopend wordt, het geduld van automobilisten, voetgangers en fietsers nogal op de proef wordt gesteld.

Wachttijden van een half uur zijn geen uitzondering als de brug het scheepvaartverkeer door laat. Vooral het openen van de brug gaat langzaam, ’dat duurt een minuut of twaalf’, aldus de woordvoerder. Het sluiten gaat iets sneller, maar ook niet in het normale tempo.

Omdat de brug minder frequent wordt geopend, stropen de bootjes die erdoor willen zich op en ontstaat er een enorme rij vaartuigen die de stad in of uit willen. Een fraai gezicht voor wie van bootjes kijken houdt, maar ergernis voor mensen die de brug over willen. Bussen krijgen een half uur voor de brug geopend wordt een seintje, waardoor ze een andere route kunnen kiezen en de file kunnen vermijden.

Het probleem blijft de komende dagen nog wel even aanhouden. Als het goed is wordt het komende donderdag verholpen.

Na de Catharijnebrug en de Melkbrug is het de derde brug in Haarlem in korte tijd die defecten vertoont. Maar dat is puur toeval, aldus de zegsvrouw van de gemeente.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.