Vliegtuigpassagier krijgt hoge boete voor weigeren mondkapje

Wie wil vliegen, moet een mondkapje op. De politierechter heeft donderdag een man in het verdachtenbankje die dat weigerde.
© Archieffoto ANP
Schiphol

Weigeren om een mondkapje op te zetten in het vliegtuig? Voor Frederico D. (30) uit Rome werd het een dure aangelegenheid. Politierechter Van der Lelie veroordeelde hem donderdag bij verstek tot een boete van 500 euro waarvan 200 voorwaardelijk.

,,Voor iedereen zijn dit onzekere tijden en gezondheid is een groot goed. Als iedereen zijn best doet om zich te wapenen tegen onzichtbare vijanden, zoals het coronavirus, dan neem ik het meneer kwalijk dat hij het niet doet’’, zei de rechter die hoger strafte dan de eis van de officier van justitie: 300 euro boete onvoorwaardelijk.

Frederico D. vloog op 24 juni van dit jaar met Transavia van Las Palmas (Canarische Eilanden) naar Amsterdam. Hij weigerde een mondkapje te dragen, omdat hij vond dat de vliegmaatschappij zich zelf ook niet aan de regels hield, namelijk die van anderhalve meter afstand houden.

Het cabinepersoneel had de handen vol aan de onwillige passagier, die als enige op een rijtje van drie stoelen zat en zelf dus behoorlijk wat ruimte om zich heen had. de gezagvoerder gaf hem uiteindelijk een ’notice of violation’. Pas toen het vliegtuig geland was en de man het vliegtuig verliet, zette hij zijn mondkapje weer op. Op Schiphol werd D. meegenomen door de marechaussee en verhoord.

Hij was gisteren zelf niet bij de behandeling van zijn strafzaak in de rechtbank op Schiphol aanwezig. Hij bleef in Rome, waar hij bij zijn moeder woont.

De rechter veroordeelde D. wegens overtreding van artikel 96, lid 4 van de regeling toezicht luchtvaart: daarin staat dat passagiers zich moeten houden aan de aanwijzingen van de gezagvoerder. „Als je in een vliegtuig zit, dan heb je te doen wat er wordt gezegd. Dat je het er niet mee eens bent, prima. Dan doe je dat maar thuis. Maar niet in het vliegtuig’’, aldus Van der Lelie. Het was voor hem de eerste mondkapjesstrafzaak. ,,Er was lange tijd niet zo veel vliegverkeer, ik geloof niet dat er al veel rechtszaken over mondkapjes in vliegtuigen zijn geweest.’’ De officier van justitie, die navraag deed, kwam op één eerdere zaak.

Terug

Mondkapjes dragen is in vliegtuigen sinds 11 mei verplicht voor alle passagiers en bemanningsleden. Sporadisch leidt de maatregel tot problemen. Zo keerde in mei een vliegtuig van de KLM, die op weg was naar de startbaan, terug naar de gate omdat een van de passagiers zijn mondkapje afdeed en weigerde weer op te zetten. De man werd van boord gehaald.

En op 5 juni schreef de marechaussee na overleg met het openbaar ministerie een boete van 300 euro uit aan een passagier die aankwam op Schiphol en tijdens de vlucht weigerde om een mondkapje te dragen. Dat was de eerste keer dat een weigerachtige passagier een boete kreeg voor een mondkapjesovertreding.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.