Nog meer slechte ervaringen met schoenzolen

De reacties over het verpulveren van schoenzolen blijven binnenkomen bij de ombudsredactie, naar aanleiding van de ervaringen van mevrouw Meijer die ondanks het weinige gebruik van haar Ecco-schoenen te maken kreeg met verpulverde zolen.

Yolanda Geldof schrijft dat de zool van een van de schoenen van haar zoon binnen een half jaar volledig doorgebroken was. ,,Zulke dure schoenen van 149 euro mogen niet na een half jaar al kapot zijn.’’ Ze kreeg nul op het rekest bij Ecco en werd verwezen naar de winkel.

Wie al binnen zes maanden na aankoop van een artikel met defecten te maken krijgt kan op grond van onze nationale wetgeving vragen om kosteloos herstel. De wet gaat er namelijk vanuit dat een artikel dat al zo snel kapot gaat al bij de aankoop niet deugde. De eerste zes maanden is er sprake van omgekeerde bewijslast. De verkoper moet in die periode bewijzen dat het defect aan het gebruik ligt en niet aan het product. Wie het wetsartikel wil lezen, klik hier.

Greet van de Kamer kon maar geen afscheid nemen van haar Ecco-sandalen. Ze bewaarde ze keurig in de doos, omdat ze alleen bij bijzondere gelegenheden werden gebruikt. Maar ook hier na een paar jaar: verpulverde zolen. De schoenmaker waar ze naar toeging voelde het probleem al aankomen. ,,Zeker Ecco?’’ De winkel waar de schoenen verkocht waren vermoedde dat de uitdroging lag aan het feit dat ze in een doos bewaard werden.

Ria van Luinen is al jaren fervent drager van Ecco-schoenen. ,,Zeker vijftien jaar en ze lopen heerlijk, maar het lijkt wel of de kwaliteit achteruit gaat. Ik draag ze meestal twee jaar en dan gaan ze lekken, omdat de zool half weg is. Dat had je vroeger nooit.’’

Volgens Marianne Jager doet het euvel zich ook voor bij andere merken. ,,Ook de zolen van mijn wandelschoenen van lowa verpulverden. Ik liep er niet vaak op en ze waren ook niet nieuw, maar toen ik er weer eens op liep, lieten de zolen los. Ik ben half schuifelend thuis gekomen.’’

Gelukkig kan het ook anders. Mevrouw De Zwart meldt dat verkoper Nelson tot twee keer toe de ongeveer een jaar oude Ecco-schoenen met verpulverde zolen vergoedde.

Een bevriende schoenhersteller zegt dat je ook zolen moet onderhouden, net als de bovenkant van de schoen. De levensduur is afhankelijk van het soort gebruik. Vuil moet direct verwijderd worden, natte schoenen niet drogen bij of op de verwarming, want daardoor gaat de verdroging sneller.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.