Grote klus aan het spoor afgerond: weer treinen tussen Amsterdam Centraal en Bijlmer Arena

Werk aan het spoor bij station Amsterdam Muiderpoort.
© Foto Prorail
Amsterdam

Er rijden sinds donderdag weer treinen en metro’s tussen Amsterdam Centraal en station Amsterdam Bijlmer Arena. Dat was vanwege grootschalige werkzaamheden zestien dagen lang niet mogelijk.

ProRail werkte sinds 14 juli met aannemers BAM en Strukton aan de bouw van nieuwe seinen, wissels, trappen en een tunnel om de grote reizigersgroei in de regio op te kunnen vangen. Nodig vanwege de reizigersgroei van 30 procent die de spoorwegbeheerder en NS de komende vijftien jaar verwachten.

Er werd in Amsterdam op meerdere plekken tegelijkertijd gewerkt, wat een behoorlijke impact had op het reizigersvervoer. Maar door al het werk tegelijk te doen, was de klus ook sneller klaar. ,,We zijn ontzettend blij dat het is gelukt, want als we de werkzaamheden los van elkaar hadden gepland zouden er ruim twintig verschillende werkperiodes nodig zijn geweest en namen de werkzaamheden drie jaar in beslag”, zegt ProRail-bouwmanager Jos Deen.

Het ging onder andere om de aanleg van een tunnel op de Amstelstroomlaan in Amsterdam onder twee treinsporen en zeven metrosporen. Deze tunnel verbindt twee woonwijken met elkaar: het Bajes- en het Amstelkwartier. De komende jaren zal het bouwverkeer al van de tunnel gebruik kunnen maken. Automobilisten, fietsers en voetgangers kunnen vanaf 2024 onder de sporen door.

Daarnaast heeft Amsterdam Amstel een nieuwe trap gekregen waardoor meer reizigers sneller de trein kunnen in- en uitstapen. De ruwbouw is nu af, de komende tijd werkt ProRail doorwerken aan de afwerking, zodat reizigers vanaf mei volgend jaar gebruik kunnen maken van de trap. Verder zijn twee perrons heringericht.

Bij station Amsterdam Muiderpoort zijn nieuwe seinen en enkele nieuwe wissels aangelegd. Deze wissels en seinen zorgen ervoor dat treinen bij verstoringen eerder kunnen keren. Nu gebeurt dit nog bij Amsterdam Centraal, maar dat kan door de toegenomen drukte op het spoor straks niet meer zo eenvoudig. Door de nieuwe seinen en wissels kan dat straks bij Muiderpoort wél.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.