Hillegommer krijgt negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor brand waarbij Chinese student omkwam (update)

Den Haag/Hillegom

De 22-jarige Hillegommer die vorig jaar de brand stichtte waarbij de Chinese student Maolin Zhang omkwam, is woensdag veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Onbeschrijfelijk en onherstelbaar leed heeft Sean M. volgens de Haagse rechtbank toegebracht aan de familie en vrienden van Maolin (27). Een lange gevangenisstraf is in de ogen van de rechters passend.

De straf was overeenkomstig de eis van het openbaar ministerie. M. bekende de fatale brand aan de Stationsweg te hebben gesticht. Ook werd hij veroordeeld voor het aansteken van twee andere branden in zijn woonplaats.

M. zou branden hebben gesticht om verzekeringsgeld op te strijken. ,,Als ik nieuwe spullen wil, steek ik de boel gewoon in de fik’’, heeft hij volgens het openbaar ministerie gezegd.

De 22-jarige man woonde in het verkamerde pand aan de Stationsweg waar hij op 17 januari 2019 ’s morgens vroeg bij de meterkast brand stichtte. Daarna fietste hij naar zijn werk. ,,Hij heeft zich niet bekommerd om de gevolgen’’, aldus de rechtbank. Student Maolin kon zijn kamer niet uit, omdat achter de deur het vuur woedde. De andere ruw gewekte bewoners wisten het brandende gebouw wel te ontvluchten.

De rechtbank stond woensdagmiddag ook stil bij het leed van de buren, van wie sommigen huis en haard kwijt zijn. ,,Ze realiseren zich dat ze door het oog van de naald zijn gekropen en dat hen hetzelfde lot had kunnen treffen als Maolin.’’

M. wordt op advies van deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Hij kampt met een licht verstandelijke beperking en een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en borderline-trekken. Ook zou hij een fascinatie voor branden hebben en brandstichten een manier zijn om met spanningen om te gaan. De reclassering noemde de situatie van M. zeer zorgelijk en vreest voor herhaling.

’Niet rechtvaardig’

De vader van Maolin kon de uitspraak vanuit China live volgen via een videoverbinding. ,,Dit voelt voor ons niet rechtvaardig’’, zei hij na de uitspraak toen hij hoorde dat de nabestaanden zelf geen hoger beroep kunnen aantekenen. Zijn advocaat Inge Raterman gaat met hem en de officier van justitie het vonnis nog bespreken en uitleg geven. Tijdens de inhoudelijke behandeling werd twee weken geleden namens de man een indrukwekkende slachtofferverklaring voorgelezen.

Vader en moeder Zhang krijgen samen een schadevergoeding van bijna 48.000 euro. Dat is ongeveer het maximum, denkt raadsvrouw Raterman. ,,Het is in de ogen van de nabestaanden een lage schadevergoeding’’, weet zij. Ook denkt de advocaat dat de nabestaanden de gevangenisstraf te laag vinden, terwijl voor Nederlandse begrippen negen jaar cel en tbs met dwangverpleging ’een vrij hoge straf is’.

Ook bewoners van het afgebrande pand hebben recht op schadevergoedingen, aldus de Haagse rechtbank.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.